Egykori NATO-bunkerben üzemelt egy dark web csomópont

csm 03-1 179ba4e491
2019.09.30. 09:42

Illegális adatközpontot számoltak fel a hatóságok Nyugat-Németországban, a Mosel-folyó mellett fekvő Traben-Trarbach városában. A törvénytelen keretek közt működtetett szervereket egy korábbi NATO-bunkerben helyezték el, és rajtuk dark weben elérhető tartalmakat futtattak – közölték a német nyomozók.

Az üggyel összefüggésben 13 ember ellen folyik nyomozás, közülük hetet őrizetbe is vettek, a fő gyanúsított pedig egy 59 éves holland férfi, aki 2013-ban megvette az egykori NATO-bunkert. A férfi az elmúlt évek alatt hatalmas szerverparkot alakított ki a kiberbunkerben, és figyelemreméltó – informatikai és műszaki – biztonsági rendszert épített fel, hogy alvilági ügyfelei a hatóságok beavatkozása nélkül kereskedhessenek illegális dolgokkal.

A nyomozók többek között adócsalás, kábítószer-kereskedelem, gyermekpornográfia terjesztése, okirat- és pénzhamisítás miatt indítottak eljárást a 20 és 59 év közötti német és holland állampolgárságú gyanúsítottakkal szemben. Többségükre egy Frankfurt melletti városka éttermében csaptak le, de voltak házkutatások Hollandiában, Lengyelországban és Luxemburgban is.

Az ügyben eljáró hatóságok szerint a Traben-Trarbach-i bunker szerverein nemcsak kábítószerekkel kereskedtek, de innen indult a 2016 végén a Deutsche Telekom elleni botnet támadás is, ami egymillió felhasználót vágott el az internettől. (Associated Press)

(Borítókép: lefoglalt szerverek a NAT-bunkerben. Fotó: Landeskriminalamt Rheinland-Pfalz)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport