Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Gázt észleltek a 2I/Boriszov üstökös felszínén

eso1737a
2019.10.03. 16:50

Gázkiáramlást figyeltek meg a kutatók a közelmúltban felfedezett 2I/Boriszov nevű üstökös felszínén, írja az MTI.

Az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban a Kanári-szigeteken működő William Herschel-teleszkóp munkatársai azt írják, hogy a csillagközi látogató színképi úton történő tanulmányozásakor cianogén-emissziót észleltek. A gáz párolgását az okozhatja, hogy a Nap hője felmelegíti az üstököst.

A cianogén gyakori összetevője a Naprendszerünkből származó üstökösök kómájának, ami azt jelenti, hogy bárhonnan is érkezett a 2I/Boriszov, az valószínűleg nem sokban különbözik Naprendszerünktől.

Az objektumot augusztus 30-án fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban.

A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó-kutató központjának (MPC) számításai azt mutatták, hogy az égitest a tökéletes körtől jelentősen eltérő hiperbolikus pályán mozog, ami arra utal, hogy egy másik bolygórendszerből származhat. Ezt később megerősítették a kutatók, ami azt jelenti, hogy a 2I/Boriszov a második észlelt objektum a 2017-ben azonosított Oumuamua után, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

Az üstökös nagyon közel helyezkedik el a Naphoz az égbolton, ezért a megfigyelését jelentősen nehezíti a Nap fénye.

A becslések szerint néhány kilométer átmérőjű 2I/Boriszov december 7-én lesz a legközelebb a Naphoz és addig is folyamatosan melegszik, ami azt jelenti, hogy a csillagászoknak valószínűleg jóval egzotikusabb idegen gázok megfigyelésére lesz majd lehetőségük.

(Borítókép: Fantáziarajz az üstökösről - grafika:  ESO / M. Kornmesser)