11:00, November 28. ÉLŐ
Kamerun 1
Szerbia 2
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Új pteroszauruszfajt fedeztek fel

41598 2019 49789 Fig2 HTML.png
2019.10.04. 11:55

Egy nagyjából 96 millió évvel ezelőtt élt, eddig ismeretlen pteroszaurusz megkövesedett maradványait tárták fel a kutatók Északkelet-Ausztráliában: a több mint négyméteres szárnyfesztávolságú őshüllő a vassárkány nevet kapta.

A repülő őshüllő fosszíliájára még 2017-ben bukkant rá egy helyi farmer a Queensland állambeli Winton formáció északkeleti peremén. A férfi értesítette a Dinoszauruszok korának Ausztráliai Múzeumát (AAOD), amelynek munkatársai megkezdték a lelőhely feltárását.

Az ásatások során az Ausztráliában valaha feltárt legteljesebb pteroszauruszfosszília került a felszínre: a szakemberek megtalálták az állkapocs, a koponya és a csontos taréj jelentős részét, öt hátcsigolya töredékeit, nyolc végtagcsontot, továbbá negyven töredékes és teljes fogat.

A kutatók a Ferrodraco lentoni, vagyis a Lenton vassárkánya nevet adták az újonnan felfedezett fajnak Winton város néhai polgármestere, Graham Lenton után.

A múzeum paleontológusa, Adele Pentland szerint a pteroszauruszok halevők voltak, és az újonnan felfedezett faj egyedei is a Winton térség folyóiban és tavaiban élő halakkal táplálkozhattak. "Nagyjából négyméteres szárnyfesztávolságával a Ferrodraco igazi szárnyas csúcsragadozó lehetett 96 millió évvel ezelőtt" – mondta a szakember, hozzátéve, hogy akkoriban Winton régiója egy beltenger déli partján terült el.

Fantáziarajz a vassárkányról
Fantáziarajz a vassárkányról
Fotó: T.R.T / Scientific Reports

Pentland emlékeztetett, hogy a pteroszauruszok nem dinoszauruszok voltak, hanem olyan őshüllők, amelyek az evolúciós családfa egy másik ágán fejlődtek, és a dinoszauruszok nagyjából 150 millió évig tartó időszaka az ő virágkoruknak is számított. Fosszíliáik azonban rendkívül ritkák, mivel csontjaik üregesek voltak. (MTI / AAOD)  • Hírek
  • Bankszámla