Erik, Alexandra
EUR 386,15 Ft
USD 366,09 Ft
11 °C
23 °C

Tüdőrákosak lettek az egerek az e-cigarettától

2019.10.08. 14:50

Az 54 héten keresztül nikotintartalmú e-cigaretta-füstnek kitett 40 egér közül 9 állat tüdejében daganat alakult ki a kezelés hatására. A kontrollként nikotint nem tartalmazó e-cigaretta-füsttel kezelt 20 állat egyikében sem alakult ki tüdőrák.

A New York-i Egyetem orvostudományi karán végzett kísérlet emellett úgy találta, hogy 23 egérben (57 százalék) a rák előképének tekinthető kóros sejtszaporulat jelent meg. A kísérletet úgy tervezték, hogy az egy év alatt az egerek annyi füstnek legyenek kitéve, mintha rendszeresen szívnának e-cigarettát egy életen keresztül. ugyanakkor a kutatók hozzáteszik, hogy az egerek “nem tüdőzik le” a füstöt, az inkább csak körülveszi őket.

“A dohányfüst egyike a legveszélyesebb környezeti tényezőknek, amelyeknek az ember rendszeresen ki van téve. Az e-cigaretta füstjének egészségi hatásait ugyanakkor még nem értjük teljesen - nyilatkozta a PNAS-ben megjelent tanulmány vezető szerzője, Moon-shong Tang. - Ez az egereken végzett kísérlet nem szándékozott a hatásokat az emberi betegséghez hasonlítani, csak azt akartuk megmutatni a segítségével, hogy az e-cigaretta-füst egészségi hatását alaposabban kellene vizsgálni.”

Az egerek DNS-mutáción átesett sejtjeit vizsgálva a kutatók bizonyítottnak találták, hogy az e-cigaretta-füstnek kitett állatokban a nikotin okozta azokat a genetikai elváltozásokat, amelyek végül daganatok kifejlődéséhez vezethetnek.

(Eurekalert)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!15%
5980 Ft
5083 Ft
15%
3999 Ft
3400 Ft
  • Eladnék
  • Betét