16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Csütörtökön exhumálják Franco tábornokot

GettyImages-1063648148
2019.10.21. 11:50

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök talán legszimbolikusabb kampányígéretének teljesítéseképpen csütörtökön a tervek szerint exhumálják Francisco Franco tábornok földi maradványait.

Franco a polgárháborúban aratott győzelme után alakított ki fasiszta diktatúrát, és 1975-ben bekövetkezett haláláig vezette Spanyolországot. Az Elesettek völgyében rajta kívül több mint harmincezer, a polgárháborúban meghalt fasiszta katona maradványait temették el.

A tábornok maradványait a madridi El Pardo-Mingorrubio temetőbe fogják átszállítani. Az előzetesen tervezett időponthoz képest néhány nappal elhalasztották az exhumálást a barcelonai tüntetések miatt. Az Elesettek völgyét azonban már egy hete lezárták a (főként francoista nosztalgiázó) látogatók előtt, így a kormány nem számít különösebb incidensre.

A biztonság kedvéért mégsem közúton, hanem helikopterrel fogják átszállítani a temetőbe Franco maradványait,

számítva arra, hogy a francoisták esetleg útlezárásokkal próbálják megakadályozni az áthelyezést.

Az exhumálást februárban rendelte el a spanyol kormány, de Franco leszármazottai a bírósághoz fordultak, amely júniusban átmeneti intézkedésként felfüggesztette a síráthelyezés végrehajtását.  Az áthelyezést nagyjából egy hónapja  hagyta jóvá a spanyol legfelsőbb bíróság , elutasítva a tábornok hozzátartozóinak keresetét. 

A szocialist kormány legfőbb érve az újratemetés mellett az, hogy

egy demokratikus országban nem őrizheti mauzóleum egy diktátor emlékét.

(El País)  • Tippek
  • Hírek