Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Egy gyerektől sem várható el, hogy egyedül boldoguljon az interneten

2019.10.22. 13:49

A gyerekeket veszélyeztető online digitális tartalmak visszaszorításáról írt alá együttműködést a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A megállapodásban kiemelt hangsúlyt fektetnek a gyerekek zaklatásának visszaszorítására, a biztonságosabb online tér megteremtésére, valamint a gyerekek egészséges fejlődését lehetővé tevő informatikai környezet fenntartására.  

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2019-től működteti azt az oldalt, ahol a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat. A szolgálat oktatói pedig az internet biztonságos használatát tanítják, 2019 első felében 13 ezer gyerek mellett 1400 tanárt, szülőt és döntéshozót képeztek tovább, 57 különböző budapesti és 68 vidéki helyszínen, összesen 757 alkalommal – mondta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, aki arról is beszélt, hogy 10-12 éves gyerekektől nem szabad elvárni, hogy egyedül, oktatás nélkül boldoguljanak az internet világában. 

A megállapodás azt is magában foglalja, hogy a hotline vonalra érkező, különösen a kiskorúak nagyobb csoportja ellen elkövetett bűncselekményekről értesítik az Országos Rendőr-főkapitányságot, illetve késedelem nélkül tájékoztatják a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályát.