35 milliárd dolláros per indult a Facebook ellen

2019.10.24. 11:16

35 milliárd dolláros csoportos kártérítési keresetet nyújtottak be a Facebook ellen. A vádak szerint Illionis államban visszaéltek az arcfelismerési adatokkal, és miután nem sikerült megállapodni, az ügy  bíróság elé kerül, ha csak addig be nem avatkozik a Legfelsőbb Bíróság. 

A vádak szerint az Illinoisban élő állampolgárok nem járultak hozzá, hogy a feltöltött fotókat az arcfelismerő szkennelje, és arról sem kaptak tájékoztatást, hogy a személyes adataikat meddig őrzik meg. 

A Facebook személyenként 1000-5000 dollár közti bírságra számíthat, így a büntetés 7 millió emberre számova összesen olyan 35 milliárd dollár lehet. 

Az előzetes meghallgatásokon az egyik bíró azt mondta, hogy "elképzelhető", hogy az emberek arcképeit arra is használták, hogy a biztonsági kamerákkal nyomon kövessék az útjukat, vagy hogy biometrikus arcfelismeréssel feloldják a telefonjukat. A Facebook álláspontja szerint ők csak egyszerűbbé szerették volna tenni, hogy megjelölhessék egymást a fotókon a felhasználók. 

A Facebook határozottan elutasítja a vádakat, szerintük minden felhasználójuk számára egyértelművé tették, hogyan működik az arcfelismerés, és hogy mire használják az adatokat. A szóvivőjük szerint annak a vádnak sincs köze a valósághoz, hogy visszaéltek a felhasználók arcképeivel. 

A tárgyalás hírére 2,25 százalékkal esett a Facebook részvényeinek árfolyama a tőzsdén. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM