Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Galaktikus arcot fotózott a Hubble

2019.10.29. 13:11

Galaktikus arcra hasonlító jelenségről készített képet a Hubble: az űrteleszkóp egy szokatlan galaxisütközést rögzített, a két összeolvadó galaxis látványa úgy hat, mint egy kozmikus arc – írja az MTI.

A Tejútrendszertől 704 millió fényévnyi távolságban két galaxis frontálisan összeütközött. A két galaxis központi régiói alkotják a formáció szemeit – közölte a München közelében lévő garchingi Hubble információs központ.

Az AM 2026-424 katalógusszámú konstelláció két galaxisa megközelítőleg azonos méretű. Ez szokatlan jelenség, többnyire egy nagyobb galaxis nyel el egy kisebbet – emelték ki a kutatók.

Az összeütközés hatására a galaxisok korongjai kifelé húzódtak. A turbulencia pedig a csillagkeletkezés heves hullámait váltotta ki. A fiatal csillagok egy gyűrűje kékesen fénylik, ebből lett a galaktikus arc orra, szája és körvonalai.

A különleges formáció csillagászati mértékkel nézve rövid életű, mivel csupán 100 millió éven át látható. Egy-két milliárd éven belül a két galaxis olyan mértékben olvad egybe, hogy múltjukra már nem lehet következtetni.

A felvétel a Hubble átfogó vizsgálatai közben készült, az űrteleszkóp elsődleges kutatási célpontokat keres utódjának, a James Webb űrteleszkópnak, amelyet 2021-ben állítanak pályára.