Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Munkába állt a sötét energiára vadászó szuperteleszkóp

2019.10.30. 20:08

A sötét energiát kutató hatalmas teljesítményű teleszkópot állítottak munkába az Egyesült Államokban – írja az MTI.

A DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument – Sötét energia színképelemző műszer) ötezer miniteleszkópból áll, melyek mindegyike 20 percenként képes felvételt készíteni egy galaxisról. Ezzel a teljesítménnyel a kutatók

egy év alatt több galaxist vizsgálhatnak meg, mint a világ összes többi teleszkópjával együttvéve.

A DESI-t arra tervezték, hogy elkészítse az első képeket a galaxisok fényéről. Az ötéves program célja, hogy felkutassa az úgynevezett sötét energiát.

Az ősrobbanás eredeti elmélete szerint az univerzum tágulása idővel lelassul, majd a gravitáció vonzásának eredményeként elkezd összehúzódni. 1998-ban azonban a csillagászok felfedezték, hogy az univerzum továbbra is tágul, sőt, tágulása gyorsul. A legelfogadottabb nézet szerint valami a gravitációs erő ellen hat, ez az ellenerő kapta a sötét energia nevet.

A becslések szerint a sötét energia alkotja az univerzum nagy részét. A bolygókat, csillagokat és galaxisokat felépítő atomok, azaz a látható anyag valószínűleg csak 5 százalékát teszik ki, a sötét anyag, 27 százalékát, és a maradék 68 százalék sötét energia.

Zavarba ejtő úgy élni az univerzumban, hogy csak 5 százalékát ismerjük. A sötét energia természetének megismerése a fizika – a teljes fizika – forradalmához vezethet

– mondta a BBC-nek Ofer Lahav, a University College London kutatója, aki szerint felfedezése után 20 évvel még mindig szinte semmit nem tudunk a sötét energiáról.

A DESI-t az amerikai Arizona államban lévő Kitt Peak obszervatórium 4 méteres Mayall teleszkópján helyezték el. Optikai szálakkal felszerelt miniteleszkópja segítségével 5000 különböző galaxis fényét képes párhuzamosan észlelni, pontosan rögzíteni a Földtől való távolságát, és lemérni, mennyit tágult az univerzum addig, míg ez a fény eljutott a Földre. A műszer tízmilliárd fényévnyi távolságba képes ellátni, tehát

tízmilliárd évre képes visszatekinteni a múltba.

Korábban is voltak hasonló projektek, a DESI azonban az űr jóval nagyobb területét képes befogni, és háromszor pontosabban méri az univerzum tágulását, mint eddig bármelyik projekt. A kutatók korábbi kutatásokat alapul véve elkészítették az univerzum térképét, amelyről 35 millió galaxist választanak ki a DESI célpontjául.

A DESI példátlan részletességgel képes tesztelni az Albert Einstein által több mint 100 éve kidolgozott gravitációs elméletet. A csillagászok láthatják, hogyan működött az idők során a gravitáció, és közelítette egymáshoz a részecskéket, hogy létrehozza a ma látható bolygókat, csillagokat és galaxisokat.

A DESI-projektben összesen 25 amerikai, nagy-britanniai, francia, svájci és spanyol intézet kutatói dolgoznak együtt.