Béla
4 °C
15 °C

Bárki rendelhet saját magáról mintázott robotot egy orosz cégtől

russian-startup-selling-robot-clones-real-paper-1200x630
2019.11.05. 12:21

Egy orosz startup, a Promobot autonóm androidot dobott piacra, ami olyan külsőt kap, amilyet a vásárló csak akar. A cég állítása szerint bárkit hajlandó legyártani – írja a Futurism.

Mostantól mindenki rendelhet magának egy robotot, ami bárhogy kinézhet – szakmai vagy akár személyes használatra. Képzeljék el, ahogy Michael Jordan másolata kosármezeket árul, vagy ahogy William Shakespeare a saját írásait olvassa fel egy múzeumban

– büszkélkedett a Robo C-ről egy sajtótájékoztatón Alekszej Juzsakov, a Promobot igazgatótanácsának feje.

A gyártó négy felhasználási területre szánja a robotot:

  • otthonra társalkodópartnernek, dekorációnak;
  • adminisztrátornak, aki szobát foglal a meetingekhez, vagy felveszi azokat;
  • irodai alkalmazottnak, aki üdvözli a látogatókat, kommunikál a többi alkalmazottal, és bemondja a legfrissebb híreket;
  • tanácsadónak boltokba, múzeumokba, kiállításokon, aki válaszol a feltett kérdésekre.

Ugyan járni nem tud, Robo C törzse és nyaka háromféleképpen tud mozogni, és az arcának 18 mozgatható pontja van, amivel 600 arckifejezésre képes, és a mesterséges intelligenciára épülő szoftvere 100 ezer beszédmodult tartalmaz. A Promobot szerint a digitalizált személyiség és az egyedi külső párosításának eredménye a digitális halhatatlanság.

Bárki rendelhet magának egy saját Robo C-t, és négy robot már gyártás alatt is áll. Az egyik kormányhivatalba kerül majd, ahol többek között útleveleket fog ellenőrizni. Egy másik Albert Einstein külsejét kapja, és egy robotikáról szóló kiállításba kerül. A maradék kettőt egy Közel-keleti család rendelte. A szüleik klónjai az előszobában állnak majd, hogy üdvözöljék a vendégeket.

A Promobot neve egyébként 2016-ból lehet ismerős, amikor egy politikai aktivista robotjukat  letartóztatták  egy tüntetésen. 

(Borítókép: Promobot)