Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

A kihalás szélére sodródhat a császárpingvin a felmelegedés miatt

2019.11.08. 14:51

Egy friss kutatás szerint az évszázad végére a kihalás szélére sodródhat a császárpingvin, a napjainkban élő legnagyobb pingvinfaj, ha változatlan tempóban folytatódik a globális felmelegedés – írja az MTI.

A massachusettsi székhelyű Woods Hole-i Óceánkutató Intézet (WHOI) kutatói a Global Change Biology szaklapban publikálták a tanulmányukat, melyből kiderült, hogy az antarktiszi jég változatlan ütemű olvadása esetén 2100-ig a császárpingvinek 86 százaléka pusztulhat el.

A 130 centiméteresre is megnövő császárpingvinek kolóniákban élnek az Antarktisz partjai mentén összetorlódott, a szárazföldhöz odafagyott jégtáblákon. Létfontosságú nekik a tengerjégnek ez a speciális formája, mert

  • egyszerre szolgál menedékhelyként,
  • ugródeszkaként a táplálékszerző tengeri alámerülésekhez
  • és állapota befolyásolja a pingvinek egyik fő élelmének, a krillnek a mennyiségét is.

A WHOI madárszakértője, Stéphanie Jenouvrier csapatával közösen különböző számítógépes modelleket fejlesztett és használt a táblás jégmezők és a pingvinek jövőjének megjósolására. A kutató az eredmények alapján arra jutott, hogy ha sikerül a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5 Celsius-fokra korlátozni a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest, akkor a jégnek csak 5 százaléka olvad el, a császárpingvineknek pedig a 19 százaléka pusztul el 2100-ig.

Ha csak 2 fokra sikerül mérsékelni a globális felmelegedést, akkor a szóban forgó jégfajtának a 15 százaléka és a jelenlegi pingvinállománynak az egyharmada tűnik el, a felmelegedés jelenlegi üteme mellett pedig

az ismert 54 császárpingvin-kolónia 80 százaléka, a madarak 86 százaléka tűnik el, vagyis gyakorlatilag a kihalással néz majd szembe az állat.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.