Megmondja a mesterséges intelligencia, hogy infarktust kapsz egy éven belül

2019.11.11. 14:26
Az EKG-adatokra rászabadított mesterséges intelligencia (MI) pontosabb, méghozzá halálpontosabb előrejelzésekre képes a szívsebészeknél, akik ugyanazokben az adatokban, amelyekből az MI jó eséllyel megjósolja a páciens közeli halálát, nem látnak semmi abnormalitást. Orvosok vs számítási kapacitások a kardiológián.

400 ezer ember 1700000 EKG-eredményét futtatták le egy mesterséges intelligencián (MI) egy nagyszabású pennsylvaniai orvosi vizsgálatban, hogy megnézzék, kik fognak a szívműködésükből előre jelezhetően meghalni a vizsgálatot követő egy éven belül. Amikor a kockázatelemzést összevetették a tényleges mortalitással, kiderült, hogy az MI pontosabban jelezte előre az életveszélyt, mint a szívspecialisták. Hogy miből, azt az utólagos elemzés után sem értik egyelőre.

A szív elektromos aktivitását mérő EKG által kirajzolt mintázatok egyebek mellett jelzik az infarktust és a szabálytalan pitvari fibrillációt. A Brandon Fornwalt által vezetett kutatócsapat az MI algoritmusát kétféle adattal tanította be: az egyszerűbb modellben csak az EKG feszültséget mérő nyers adatait adták meg, az összetettebben ezen kívül a betegek életkorát és nemét is meghatározták.

A MI ezek alapján tett valószínűségi előrejelzéseket, hogy melyik páciensek halnak meg egy éven belül. Méghozzá nagy pontossággal: a tényleges mortalitással összevetve az MI 0.85-ös valószínűséget ért el. Ez jobb, mint az orvoslásban jelenleg használt előrejelzési modellek, melyek 0,60 és 0,8 közötti pontszámokra képesek.

Az MI pontosan jelezte előre az életveszélyt olyan esetekben is, ahol a kardiológusok normálisnak látták az EKG-adatokat. Három kardiológus utólag egymástól függetlenül újra átnézte az adatokat, de ekkor sem láttak olyan szokatlan, veszélyre utaló mintázatot, amit az MI észrevett.

„Az eredmény alapján úgy tűnik, hogy a modell olyan dolgokat lát, amiket az emberek egyelőre nem látnak” – mondta a kutatásvezető.

A mesterséges intelligencia potenciálisan olyan dolgokat taníthat nekünk, amiket évtizedek óta rosszul értelmezünk.  • Tippek
  • Babaváró hitel