Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

A Facebook titokban használja az iPhone kameráját, a cég szerint ez csak egy bug

2019.11.13. 12:57

A korábbi súlyos személyiségi jogi problémák után újabb komoly biztonsági rés és potenciális visszaélésre derült fény a Facebooknál. Egy Joshua Maddux nevű felhasználó arra lett figyelmes, hogy miközben az Iphone-ján görget lefelé a Facebook-appban, a telefon kamerája automatikusan bekapcsol, és felvesz mindent, ami a lencse látóterébe esik. A hibát a Facebook elismerte, szerintük azonban ez csak egy véletlen bug, amit gyorsan kijavítanak.

A kamera működését csak egy másik programhibának köszönhetően vette észre a felhasználó, a Facebook appban egy bal oldali csíkban látta, hogy végig megy a kamera a háttérben. A jelenség akkor történt meg, amikor rákattintott az applikációban egy fotóra, és elkezdett lefelé görgetni.

A probléma csak az Apple telefonoknál jelentkezett, ott azonban más olyan készülékeken is sikerült reprodukálni, amelyek az iOS 13.2.2-es szoftvert használták. A problémáról beszámoló thenextweb súlyos privacy-problémaként tárgyalja az ügyet, és azt hangsúlyozzák, hogy nem egyértelmű: ez lenne az elvárt viselkedés, vagy csak egy sima szoftveres bugról van szó – bár megjegyzik, hogy a Facebook nyilván az utóbbira fog hivatkozni.

Ez azóta meg is történt. Közleményében a Facebook azt írja, hogy egy korábbi hibajavításnál keletkezett a múlt héten a kamerát a felhasználó akarata ellenére bekapcsoló bug. „Nincs rá bizonyítékunk, hogy emiatt fotók vagy videók töltődtek volna fel” – közölte Guy Rosen, a Facebook adatbiztonsági osztályának vezetője, jelezve, hogy az App Store-ban elérhetővé teszik a javítást.

Már két éve is figyelmeztettek rá szakértők, hogy az IPhone-okon a Facebook applikáció akaratunk ellenére felvételeket készíthet rólunk, ha az appnak hozzáférést adtunk a telefon kamerájához. A hozzáférés megtagadása esetén a mostani hiba sem jelentkezett. A még elővigyázatosabbak, például a korábbi FBI-elnök James Comey vagy maga Mark Zuckerberg azt javasolja, hogy a legjobb, ha leragasztjuk a telefon kamerájának a lencséjét.