Ibolya
20 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Globális szennyezésként kell kezelni az emberi zajt

2019.11.20. 10:51

Az emberi tevékenységek zaja káros hatással van néhány állatra, ez régóta köztudott, ám egy friss tanulmányban arra hívják fel a figyelmet a kutatók, hogy a zajt is a komoly globális szennyezések közé kell besorolni, mert rengeteg kétéltűre, ízeltlábúra, madárra, halra, emlősre és hüllőre van káros hatással – írja a Science Alert.

Közismert példa, hogy a bálnákat könnyen befolyásolja a szonár és a hajócsavarok által keltett zajok, el tudnak tévedni azok miatt, de a belfasti Queen's Egyetem kutatói szerint ennél jóval többről van szó. Számos különálló tanulmány összefoglaló elemzésével arra jutottak, hogy a legtöbb állat reagál valahogy az emberek által keltett zajokra, és nem csak azzal a kevés fajjal kell foglalkozni, amelyek különösen érzékenyek a hangokra. 

Ugyanakkor azt is megjegyzik a kutatók, nem minden esetben egyértelmű, hogy az emberi zajok pozitív vagy negatív hatással vannak-e az élőlényekre. A denevérek például nehezebben szereznek zsákmányt az ultrahangos rendszerek közelében, ám ez úgy is tekinthető, hogy rengeteg bogár megmenekül attól, hogy a denevérek vacsorájává váljon. Az viszont tény, hogy az ember beavatkozik a természetes környezet működésébe.

Éppen azt szeretnék kihangsúlyozni a kutatók, hogy az emberi zajokat minden esetben a környezet súlyos megváltoztatásaként kell figyelembe venni, akár szárazföldi, akár vízi fajokról van szó, és ennek megfelelően kell szabályokat hozni ezek védele érdekében.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.