Rudolf
2 °C
13 °C

Felrobbant a SpaceX Starship rakétája

2019.11.21. 09:26

Felszíni tesztelés közben szétrobbant a SpaceX új generációs Starship rakétájának a teteje, gázok törtek ki és nagyobb darabok váltak le belőle. A texasi idő szerint szerda délutáni tesztnek az volt a célja, hogy maximális nyomás alá helyezzék a prototípus űrhajó rendszereit, ezért a vállalkozás szóvivője szerint a sajnálatos eredmény nem volt teljesen váratlan – írja a Verge.

Az acélból készült, 50 méter magas Mk1 tesztrakétát nem fogják megjavítani, hanem sokkal fejlettebb prototípusokat építenek helyette.

A Starship hatalmas űrhajó lesz, ezzel akarnak majd embereket és eszközöket szállítani a Holdra és a Marsra. Akár száz utas is elfér majd rajta, ami igen lényeges szempont, hiszen Elon Musk végső célja az idegen bolygók kolonizálása.

Amikor szeptemberben bemutatták az Mk1-et, azt mondta a cég, hogy több tesztrepülést végrehajtanak vele alacsonyabb, legfeljebb 20 kilométeres magasságban, és fél éven belül elkészül a Starship azon verziója, amivel már Föld körüli pályára tudnak állni.

Elon Musk a robbanás után azt írta Twitteren, hogy a most tönkrement prototípus is értékes volt a gyártási módszerek keresésében, de ettől igencsak eltérő lesz a repülésre szánt dizájn. Az Mk3 nevű változat lesz az, amivel továbblépnek, kihagyva egy köztes állomást, és ez már valóban alkalmas lesz arra, hogy pályára állítsák a Föld körül.