Kanadába kényszerül a Huawei

2019.12.03. 10:06

Az Egyesült Államokból Kanadába telepíti át kutatóközpontját, és hálózati berendezéseket gyártó üzemet lépesít Európában a Huawei Technologies – jelentette be a kanadai Globe and Mail lapnak adott interjúban Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei), a mobil távközlési berendezéseket gyártó kínai konszern alapító vezérigazgatója.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy médiaértesülések szerint az Egyesült Államok az amerikai technológiát tartalmazó külföldi alkatrészek szállítására is kiterjeszteni készül a Huawei ellen elrendelt szankciókat. A washingtoni kereskedelmi minisztérium májusban tette a Huaweit feketelistára. Amerikai vállalatok ezt követően csak külön engedéllyel léphettek beszállítóként üzleti kapcsolatba a kínai vállalattal.

"A Huawei kutatási és fejlesztési központját elvisszük az Egyesült Államokból és Kanadába telepítjük át" – fogalmazott a kanadai lapnak adott interjúban Zsen Cseng-fej. Bejelentette egyúttal azt is, hogy cége megkezdi mobil távközlési hálózati berendezések gyártását Kínán kívül is. Ennek keretében ötödik generációs hálózati berendezések gyártására üzemet készül létesíteni Európában. A külföldi üzem építésével a Huawei a hálózati berendezéseivel szemben táplált biztonsági aggályokat is el kívánja oszlatni.

A Globe and Mail beszámolója szerint a Huawei tavaly 510 millió amerikai dollárt (153 milliárd forintot) fordított amerikai kutatórészlegének fenntartására. A Huawei az amerikai részleg alkalmazottainak számát már hatszáz fővel 250-re csökkentette.

A Huawei nem reagált a Reuters hírügynökség kérdéseire a kanadai lapnak adott interjúval kapcsolatban.

(MTI/Reuters)  • Tippek
  • Biztosítás