Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Territóriumot, élelmet és társat keres az indiai tigris

t25 021220191910569312374
2019.12.03. 09:33

Rekordot jelentő csaknem 1300 kilométert tett meg öt hónap alatt egy tigris Indiában – írja a BBC. A szakértők szerint a két és fél éves hím valószínűleg zsákmány, territórium vagy társ után kutatva járja az országot.

A C1 kódjelű tigris a nyugat-indiai Mahárástra állam egyik vadrezervátumában született. Idén februárban kapott jeladós nyakörvet az állat, és egészen a monszunesők kezdetéig kóborolt a helyi erdőkben, majd elindult megfelelő élőhelyet találni magának.

A tigris június végén hagyta el a vadrezervátumot, ahol született, és azóta Mahárástra, valamint a szomszédos Telangána állam több területét is bejárta. Múlt hétvégén Mahárástra egy másik vadrezervátumában bukkant fel. A vadvédelmi illetékesek szerint nem egyenes irányban halad, hanem össze-vissza kóborol. Az óránként frissülő műholdas adatok szerint az elmúlt 9 hónapban több mint 5 ezer helyen járt.

Valószínűleg saját territóriumot, élelmet és társat keres. A tigrisek potenciális élőhelyeinek többsége azonban már foglalt Indiában, ezért az újaknak sokáig kell kutatniuk

– mondta Bilal Habib, az Indiai Vadvédelmi Intézet biológusa.

Az állat napközben meghúzza magát, és éjszaka indul útnak. Vaddisznóval és szarvasmarhával táplálkozik. A tigris eddig mindössze egyszer került összetűzésbe emberekkel, akkor is csupán véletlenül sebesített meg valakit, aki bemászott a bozótosba, ahol a ragadozó épp meghúzta magát. A hatóságok szerint azonban lehet, hogy az állatot be kell majd fogni és átszállítani a legközelebbi erdőbe "az esetleges kellemetlen találkozások elkerülése" érdekében.

Az illetékesek amiatt is aggódnak, hogy nemsokára elvesztik a kapcsolatot az állattal, mivel a nyakörv akkumulátora hamarosan lemerül. A szakértők szerint a tigrisek száma nő Indiában, az állatok élőhelye azonban zsugorodik, és nem mindig van bőséges táplálékuk.

(MTI/BBC)

(Borítókép: a nyomkövető nyakörvvel ellátott C1. Fotó: Tipeshwar Wildlife Sanctuary)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.