Havonta egyszer kell csak bevenni az új fogamzásgátló tablettát

2019.12.04. 21:54 Módosítva: 2019.12.05. 00:14

Olyan fogamzásgátlót fejlesztettek ki, amit elég lehet havonta egyszer bevenni, és így is hatásos lehet. Ez több döntési lehetőséget, és hatékonyabb kontrollt adhat a nőknek a termékenységük felett – írja a BBC

A tabletta a bevételt követően hetekig a gyomorban marad, és lassan, de folyamatosan szabadít fel olyan hormonokat, melyek megelőzhetik a terhességet. A kutatócsoport, amit egyébként Bill és Melinda Gates alapítványa támogat, kifejezetten úgy tervezte a tablettát, hogy hosszan ellenálljon a gyomorsavnak.

Eddig disznókon tesztelték, de remélik, hogy a következő néhány évben odáig juthat a projekt, hogy emberek is szedhessék.

A kutatók szerint ez leginkább azoknak a nőknek lehet jó választás, akik tablettával akarnak gondoskodni a fogamzásgátlásról, de valamilyen okból nem tudják a napi adagokat szedni, esetleg félnek tőle, hogy azt elfelejtik. 

Hagyományos terhességmegelőző tablettát nők milliói szednek világszerte. Ezeknek 99 százalékos hatékonysággal kéne működniük, azaz elméletben 100 felhasználó közül 1 eshet mégis teherbe. Kutatások azonban arra mutatnak rá, hogy sokan rosszul szedik a tablettákat: kihagynak egyet-egyet, vagy rossz időben veszik be. Emiatt a hagyományos tabletták hatékonysága inkább 91 százalék körül van. 

Vannak persze más, hosszabb ideig tartó fogamzásgátlási módszerek – például injekciók, amiket kéthavonta ismételni kell, vagy hetente cserélendő tapaszok –, azonban ez lehet az első olyan tabletta, amit havi rendszerességgel kell szedni. 

A prototípus egy csillag alakú gyógyszeradagoló, ami egy könnyen lenyelhető, oldódó kapszulába van csomagolva.

A kapszula mérete megegyezik a halolajos kapszulák méretével. Ahogy ez a gyomorba ér, a kapszula feloldódik, a csillag pedig kibontakozik, és elkezdi felszabadítani a hat karján elhelyezett hormonokat. 

A kibontakozott csillag túl nagy ahhoz, hogy azonnal elhagyja a gyomrot, így hetekig ott marad, amíg el nem végzi a feladatát. Ezután természetesen lebomlik, és távozik a szervezetből. 

A vizsgálataink azt mutatják, hogy a kapszula nem okozhat elzáródást, nem befolyásolja az emésztést és az ételek útját. A biztonság az egyik elsődleges szempont

– mondta Dr. Giovanni Traverso, a Harvad Orvosi Iskolától, aki a Massachusettsi Műszaki Egyetemmel közösen fejlesztette ki a prototípust. 

Egy Lyndra nevű biotechnológiai vállalat már elkezdte tesztelni és továbbfejleszteni a csillag alakú tablettákat, szintén a Gates Alapítvány finanszírozásával. Arra kíváncsiak elsősorban, hogy biztonságosan és megbízhatóan hasznosítható-e az új módszer más jellegű gyógyszeres kezeléseknél, például a malária gyógyításánál. 

Ez egy izgalmas áttörés a fogamzásgátlás területén, és az mindenképpen jó, ha a rendelkezésre álló módszerek köre bővül

– reagált Dr. Anatole Menon-Johansson a Brook jótékonysági szervezettől a fejlesztésre.   • Bérelnék
  • Bankszámla