Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

A karbonsemlegesség elutasítása gazdasági és társadalmi problémákhoz vezethet

2019.12.09. 15:42

Nyílt levélben kérik közép- és kelet-európai zöld civil szervezetek az eddig vétózó magyar, cseh és lengyel miniszterelnököt, hogy az Európai Tanács december 12-13-i ülésén támogassák az Európai Unió legkésőbb 2050-ig szóló karbonsemlegességi célját.

A levélben a csatlakozó civil szervezetek  azt írják , hogy a karbonsemleges gazdaságra való áttérés társadalmi és gazdasági szempontból is számos előnnyel jár, növeli a versenyképességet, energiabiztonságunkat és javít az életminőségen. Míg a tétlenség szerintük tovább súlyosbíthatja a már meglévő társadalmi és gazdasági problémákat. 

Az éghajlatváltozás negatív hatásai jelenleg is gazdasági és üzleti veszteségekhez vezetnek – főként olyan családi vállalkozásokat érintenek, amelyek nem rendelkeznek elegendő forrással a felmerülő problémák kezelésére. Emellett az energiaszegénység és a tiszta energiához való társadalmilag méltányos hozzáférés hiánya súlyosbítja a légszennyezést is. Az éghajlatváltozás következtében az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási események Európaszerte vízhiányt, aszályokat, emelkedő élelmiszerárakat és a biztonságunkat fenyegető más veszélyeket idéznek elő

– áll a levélben, ami magyar nyelven innen érhető el.