Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Mobiltelefonok helyadatait vásárolta meg a Magyar Turisztikai Ügynökség

2019.12.12. 09:23

52 milliárdnyi cellainformációt vásárolt a közelmúltban a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy a telefonok mozgása alapján elemezze, mit néznek meg, merre mennek az országba látogató külföldiek – írja a HVG. A cikk megjelenése után a Telekom azt írta, hogy az ilyen jellegű adatszolgáltatásra csak konkrét személyhez nem kapcsolható módon, anonimizálva kerülhet sor. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség az adatok vásárlásáról annyit mondott, hogy a 16 havi cellainformációt versenyeztetési eljárás útján vásárolta a legkedvezőbb ajánlatot adó, nemzetközi piacon is jelen lévő, meghatározó piaci részesedéssel bíró szolgáltatótól. A Telenor és a Vodafone jelezte, hogy nem tőlük vették az adatokat. A Telekom viszont korábban már úgy nyilatkozott, hogy lehetőséget lát a konkrét személyhez nem köthető adatok statisztikai vagy tudományos célú értékesítésére, igaz, erre a konkrét esetre vonatkozóan még nem válaszoltak a HVG megkeresésére. 

Az adatgyűjtés elsősorban a külföldiek mozgását elemezte, és olyan információkhoz jutottak, minthogy a Bükön pihenő csehek nem ismerkednek meg a környék látnivalóival. A cellaadatok vásárlásának sem a hazai, sem az uniós közbeszerzések között nincs nyoma, ahogyan a szolgáltatóval kötött szerződés sincs a honlapon. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem foglalt állást a kérdésben. 

Frissítés:  A Magyar Telekom szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írta, hogy ilyen jellegű, összesített adatok esetében a személyek nem azonosíthatóak, viszont statisztikai, tudományos és elemzési célokra felhasználhatóak. 

Minden esetben alaposan vizsgálják, hogy az adatokra vonatkozó igények a vonatkozó jogszabályok keretei között miként elégíthetőek ki.

Az adatok további felhasználására kizárólag a törvényi keretek betartása mellett, anonimizált, aggregált, konkrét személyhez nem kapcsolható módon kerülhet sor. Nincs általánosan alkalmazható modell ezen adatok értékének meghatározása kapcsán, a törvényi keretek betartása mellett egyedi vizsgálat tárgya lehet a megvalósíthatóság és az adott felhasználáshoz kapcsolódó érték

- írták közleményükben.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rendelete szerint amennyiben nyilvános hírközlő hálózatok vagy nyilvánosan elérhető elektronikus hírközlési szolgáltatások felhasználóival vagy előfizetőivel kapcsolatos, forgalmi adatokon kívüli helymeghatározó adatok kezelésére kerülhet sor, az ilyen adatok kizárólag akkor kezelhetők, ha azok a felhasználóval, illetve előfizetővel nem hozhatók kapcsolatba, valamint azokból nem vonható le a felhasználóra, illetve az előfizetőre vonatkozó következtetés.