Egy kibertámadás visszalökte New Orleanst az előző évezredbe

shutterstock 313893050
2019.12.16. 10:29

Szükségállapotot hirdettek New Orleansban és lekapcsolták a legtöbb városvezetéshez szükséges számítógépet, miután a várost (péntek) 13-án kibertámadás érte – írja az Engadget. Ezekre a lépésekre azért volt szükség, mert a belső hálózaton zsarolóvírusok és adathalász emailek ütötték fel a fejüket.

LaToya Cantrell polgármester szerint egyelőre senki nem jelentkezett váltságdíjért, de még azt se tudni, hogy a zsarolóvírusok blokkolnak-e rendszereket. Egyelőre úgy tűnik, hogy az adathalász emailek egy városi alkalmazottól se tudtak kicsalni jelszavakat.

Több önkormányzati intézményben is papíron intézik a város mindennapos ügyeit. A segélyhívókat és a bíróságokat nem érintette a támadás, és a városvezetés közölte, hogy szükség esetén hozzá tudnak férni a térfigyelő kamerák felvételeihez.

Szépen lassan egyre több rendszert indítanak újra, de nem tudni, mikor fog a város visszatérni a megszokott kerékvágásba. A város valószínűleg két okból vészelte át a támadást komolyabb probléma nélkül: egyrészt az ősszel indult kiberbiztonsági képzések jól felkészítették a hivatalok dolgozóit, másrészt a Katrina hurrikán során megtanulták, hogyan működtessék offline a várost.  • Tippek
  • Bankszámla