16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Svájci tudósok létrehozták a színváltós csokoládét

2019.12.20. 15:52

Adalékanyag nélküli, több színben játszó csokoládét fejlesztettek ki svájci kutatók, a különlegesség pedig hamarosan akár a boltok polcaira is eljuthat – írja az MTI.

A szivárványszínek megjelenését egy, a csokoládé felszínére nyomott minta idézi elő, az édesség ugyanis emiatt úgy töri meg a fényt, hogy láthatóvá váljanak bizonyos színek. A hatás a kaméleon színváltó képességéhez hasonló, melynek titkát négy évvel ezelőtt fejtették meg a kutatók.

A kutatók, Patrick Rühs élelmiszermérnök, Etienne Jeoffroy anyagkutató és Henning Galinski fizikus elmondták, hogy az ötletet a csokoládé iránti közös szenvedélyük inspirálta. Az első kísérleteket az irodai konyhában végezték péntekenként, munka után. A sikerhez hármójuk szaktudását adták össze:

  • Rühs az élelmiszerek anyagtulajdonságait vizsgálja,
  • Jeoffroy szakterülete az összetett anyagok vizsgálata,
  • Galinski pedig az optikai anyagokat kutatja.

A három tudós eredetileg ehető arany, illetve titán-dioxid bevonatokkal kísérleteztek, de hamar rájöttek, hogy gazdaságilag ennek nem sok értelme van, ettől kezdve pedig inkább a csokoládé felszíni struktúrájának megváltoztatására fókuszáltak. Most, hogy megtalálták a tökéletes megoldást, tárgyalásokat folytatnak nagy csokoládégyárakkal, és saját céget is akarnak alapítani a már szabadalmaztatott terméknek.  • Hírek
  • Hírek