Rekord mennyiségű mikroműanyag van a londoni levegőben

2019.12.27. 13:34

Mikroműanyag hullik alá az égből Londonban, és mivel senki sem tudja, hogy ez egészen pontosan mit jelent az emberi szervezet számára, így a szakemberek sem tudják biztosan, hogy mennyire kell aggódni amiatt, hogy rekord menniségű a kimutatható mikroműanyag a levegőben. 

A Guardian cikke szerint mostanra nem csak az vált egészen biztossá, hogy nincs olyan város, aminek a levegője ne lenne fertőzött mikroműanyaggal, de az is egyértelművé vált, hogy valószínűleg az egész bolygón nincs olyan hely, ahova a szél ne vitte volna el a mikroműanyag részecskéket.  A Londonban vizsgált minták eleve csak a nagyobb, 0,02 mm-0,5 mm közti darabokat mutatták ki, amik szintén be tudnak kerülni a szervezetbe és az orrüregbe, de ennél sokkal veszélyesebbek lehetnek a még kisebb műanygdarabok, amik egészen a tüdőig jutnak, onnan pedig a véráramba, és nem tudni, mit okoznak.  A szakemberek szerint sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni erre a területre, ugyanis egy tanulmány szerint csak az ételekben található mikroműanyagból 50 ezer egységnyi kerül a szervezetbe úgy, hogy a pontos élettani hatásokat nem ismerjük. 

A mostani vizsgálat szerint a mikroműaynagok koncentrációja húszor magasabb Londonban mint a kínai Dongguanban, hétszer magasabb mint Párizsban és majdnem háromszor magasabb mint Hamburgban. Ezt a nagy különbséget okozhatja az, hogy eltérő módszereket használtak, de a szakértők azt is aggasztónak tartják, hogy

a világ több nagyvárosa nem is méri, hogy mennyi mikroműanyag lehet a levegőben. 

Sikerült azonosítani azt is, hogy melyek a leggyakoribb mikroműanyagok a levegőben. Eszerint nem az élelmiszerek csomagolásából oldódik ki a legtöbb mikroműanyag a levegőbe, azok úgy tűnik a földön szennyeznek igazán, de a műszálas ruhák okozzák a legnagyobb gondot. 

A mikroműanyagot nem lehet eltakarítani, az egyetlen megoldás, ha megszüntetük az előállítását, de az nem mostanában lesz - figyelmeztetnek a kutatók. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.