16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Norvégiában melegebb volt, mint Új-Delhiben

2020.01.02. 18:04

 Januári melegrekordot mértek Norvégiában, az Oslótól 260 kilométerre fekvő Sunndalsorában. A városban csütörtökön 19 Celsius-fok volt a Norvég Meteorológiai Intézet szerint – írta az MTI. Így több mint egy fokkal dőlt meg a 31 évvel ezelőtt mért januári melegrekord, amit a mostani rekord helyszínéhez közel fekvő Tafjordban regisztráltak. Igaz, a melegrekordok nem példátlanok a térségben: a magas hegyekkel körbevett Sunndalsorában mérték a múlt században a legmelegebb decemberi és februári hőmérsékletet is.

Delhi didereg

Miközben északon melegrekordok dőlnek meg, Indiában soha nem mért hideget regisztráltak. A Pakisztán és India között vitatott hovatartozású Kasmírban mínuszok hoztak szokatlanul erős fagyokat, délebbre Új-Delhiben is rekordhideget mértek: alig 9 fokot.

EGY IDŐBEN TEHÁT TÍZ FOKKAL VOLT MELEGEBB NORVÉGIÁBAN, MINT INDIA FŐVÁROSÁBAN.

Az időjárási anomália egybeesett az Indiai-óceán El Niñójának is nevezett jelenséggel – igaz, ez Indiai-óceáni dipólus (IOD) India nyugati és Afrika keleti partjainál épp a szokásosnál melegebb vízhőmérséklettel jár, míg az óceán keleti részébe – Nyugat-Ausztrália partjaihoz – visz hidegebb vizeket. Ez rendkívül száraz időjárást eredményez Ausztráliában, ami az ország keleti részében a szokatlanul meleggel párosulva hozzájárult az Új-Dél-Walesben és Victoria államban tomboló bozóttüzekhez, amelyek eddig 5,5 millió hektár termőföldet pusztítottak el,több mint 1200 lakóházat megsemmisítettek és 18 ember életét oltották ki.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.