2050-re eltűnhet a Duna-delta és több román tengerparti üdülő

2020.01.04. 08:15

A klímaváltozás miatt Románia egész területeket veszíthet el, eltűnhet például a Duna-delta és a tengerparti üdülők egy része, írja a Maszol. 

A lap a Grigore Antipa Intézet kutatóira hivatkozva írja, hogy a Fekete-tenger vize nyolcvan év alatt húsz centimétert emelkedett, ami komoly fenyegetést jelent a Duna-deltára nézve: a tenger több tucat hektárnyi területet elnyelt már, de a Szentgyörgyi ág és a Gura Portitei közötti rész is tenger alá kerülhet. 

De veszély fenyegeti még a Fekete-tenger partvidékeinek bizonyos részeit is. A következő években a Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche egyes szárazföldi területei lehetnek veszélyben, a lap szerint amerikai tudósok kutatási azt mondják, ezek a partrészek akár 2050-re eltűnhetnek. De eltűnhet még az Eforie Sud és Eforie Nord közötti terület, ahol szállodák és nyaralók állnak.

A Fekete-tenger vize évek óta eléri a tíz fokot decemberenként, pedig ilyenkor maximum négy fokosnak kellene lennie. A tengervíz szintemelkedése miatt a partmenti övezetet néhány éve elkezdték kiterjeszteni.

Kapcsolódó

Túl sokan élünk a bolygón ahhoz, hogy megállítsuk a klímaváltozást?

Egy platformra került 11 ezer kutató, Thanos és a Godzillla ökoterroristái: egyre többször hallhatjuk azt, hogy a klímaválságot a népesség korlátozásával lehet kezelni. Pedig nem az a lényeges, hogy hányan vagyunk, hanem az, hogyan élünk.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.