Talán most már tényleg fellövik a 9,7 milliárd dolláros űrteleszkópot

2020.01.08. 08:31

A James Webb űrteleszkópot eredetileg 2018-ban tervezték szolgálatba állítani, de a sorozatos költségemelkedések és határidő túllépések miatt még mindig a szerelőcsarnokban pihen. Az amerikai csillagászati társaság honolului kongresszusán azonban most bejelentették, hogy jövő márciusban most már tényleg fel fogják bocsátani.

Az űrteleszkóp már átesett a tesztek első fázisán, a következő lépésben olyan vibrációs próbáknak fogják alávetni, amelyek a fellövés közben fellépő erőket szimulálják. A távcsövet egy Ariane-5 rakéta fogja felvinni. A tesztek után újra beindítják majd, hogy megvizsgálják, a tesztek nem tettek-e kárt benne.

Az űrtávcső költségei immár 9,7 milliárd dollárra (2,9 billió forintra) rúgnak, de a NASA szerint a teleszkóp minden pénzt megér. A James Webb nem az egyetlen űrteleszkóp, amelyet a NASA asztrofizikusai építenek idén. Hiszen ott van még a Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST) is.

Egy ideig ez utóbbi sorsa veszélybe került, hiszen a Trump adminisztráció tervbe vette, hogy törli a költségvetési támogatását. Az amerikai kongresszus azonban végül megszavazta a NASA költségvetését, amiben mindkettőre megvan a fedezet.

A WFIRST-t valamikor ebben az évtizedben tervezik felbocsátani.

(Scientific American)  • Hírek
  • Bankszámla