Mátyás
1 °C
15 °C

Ki rakna 3D-szemüveget egy tintahal fejére?

2020.01.09. 11:17

A lábasfejűek közé tartozó tintahalak szeme meglepően fejlett az állatcsoport viszonylagos alacsony pozíciójához képest a törzsfán. Erre a gyorsan mozgó prédák levadászásához van szükségük. Azt azonban rendkívül nehéz kutatni, hogy valójában milyen jól is látnak ezekkel az anatómiailag igen komplex szemekkel. Például kérdéses volt, hogy mennyire látnak egyszerre két szemmel, és milyen jó a tárlátásuk.

A 3D-szemüveggel felszerelkezett tintahal
A 3D-szemüveggel felszerelkezett tintahal
Fotó: University of Minnesota

A Minnesotai Egyetem kutatói ezért klasszikus piros-kék 3D-szemüveget erősítettek a szemük elé, és a térhatású filmet vetítettek nekik. Mindezt könnyebb leírni, mint megvalósítani, a kutatók bevallása szerint ugyanis nem volt egyszerűbb felhelyezni a tintahalra a szemüveget. Végül tépőzárszalagot ragasztottak a bőrükre, és ahhoz tapasztották a kétoldali piros, illetve kék műanyag lapokat. Természetesen a ragasztó nem tett kárt bennük.

A filmen garnélarák volt látható, ami a tintahal kedvelt csemegéje. A tintahal pedig ezek láttán pont úgy reagált, mintha a térben előtte elhelyezkedő, valós tintahalat láttak volna, vagyis a tapogatóikat kinyújtva megpróbálták elkapni. A kétdimenziós garnéla látványára korántsem reagáltak ilyen hevesen.

A kísérleti medencét figyelő kutatók
A kísérleti medencét figyelő kutatók
Fotó: University of Minnesota

A gerincesekhez hasonlóan a fejlábúak agy is annak alapján határozza meg a látott tárgyak távolságát (vagyis a térbeli mélységet), hogy mekkora különbség van a két szemből érkező ingerületek között.

Ha azt gondolnánk, hogy a 3D-szemüveget viselő tintahalaknál már nem lehet furább kísérlet, akkor tévedünk. Hiszen a kutatás ötlete egy tavalyi hasonló célú kísérlettől származott, amikor is 3D-szemüveget helyeztek imádkozó sáskák szemére.

Azért ezzel a napszemüveggel jól tud csajozni a sáska - bár utána nem lesz feje, amire felvehetné
Azért ezzel a napszemüveggel jól tud csajozni a sáska - bár utána nem lesz feje, amire felvehetné
Fotó: Liverpool University

( CNN)