Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Mi köze van a Nemzetközi Űrállomás falán fúrt lyuknak az űrhajós trombózisához?

2020.01.09. 09:14

Tegnapelőtt az Index is beszámolt arról, hogy egy most megjelent orvosi esettanulmány szerint 2018-ban egy asztronautánál mélyvénás trombózist fedeztek fel a nyaki gyűjtőérben. Minthogy a helyzet potenciálisan életveszélyes volt, viszont a beteget nem tudták azonnal visszahozni a földre, ezért az összehívott orvosi konzílium útmutatását követve az űrhajósoknak kellett ultrahanggal vizsgálni, és gyógyszerekkel kezelni a vérrögöt fönt az űrben. A terápia sikeres volt, a meg nem nevezett űrhajós egészségesen tért vissza földre.

Itt véget is érne a történet, ha az orosz állami média ne talált volna alternatív magyarázatot a történtekre. Vagyis nem is a trombózist magyarázzák másként, hanem egy másik incidenst, ami időben nagyjából ugyanakkor történt az ISS-en - én aminek kézenfekvő magyarázata

nagyon kínos lenne az orosz űrhajózás számára.

Az űrállomás falán véletlenül (?) fúrt lyukról van szó. Történt, hogy 2018-ban apró lyukat fedeztek fel az ISS orosz moduljának falán, amin keresztül szökött a levegő. Ez legalább olyan életveszélyes helyzetet idézhetett volna elő, mint a nyaki érbe szorult vérrög, de nem csak az egyik, hanem az összes fent tartózkodó asztronautára/kozmonautára nézvést. Hogyan keletkezhetett a lyuk? - teszi fel azóta mindenki a kézenfekvő kérdést. Voltak, akik űrszeméttel történő ütközésre gyanakodtak, de valószínűbb, hogy az egyik orosz mesterember véletlenül fúrt lyukat a modul falán. Persze ezt az oroszoknak rém kínos lenne beismerni, ezért bár lezárták a vizsgálatot, és állításuk szerint rájöttek a rejtély nyitjára, azt nem árulják el senkinek.

A két esemény látszólag teljesen független egymástól. De tényleg ez a helyzet? - teszi fel az összeesküvés-hívők gondolkodásmódját kifigurázó kérdést Vincze Miklós, az ELTE Kármán Laboratóriumának fizikusa Statisztikus fizika blogján. Amikor ugyanis kiderült, hogy az orosz modul falán lyukat fedeztek fel, Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz igazgatója azonnal szabotázzsal vádolta a NASA-t az orosz tévében.

VAGYIS AZT ÁLLÍTOTTA, HOGY AZ AMERIKAIAK SZÁNDÉKOSAN FÚRTÁK MEG AZ OROSZOK KAPSZULÁJÁT.

De miért tettek volna ilyet, ezzel a saját életüket is veszélybe sodorva? Az oroszok szerint azért - jelent meg a helyi médiában még 2018-ban - hogy ezzel kikényszerítsék egy beteg űrhajósuk idő előtti hazahozatalát. És ezt nagyjából abban az időben állították, amikor a feltételezések szerint a trombózis történt.

Persze az egész vádra semmi bizonyíték nincs, de nagyon úgy tűnik, hogy a Roszkozmosz és az orosz propaganda az egészségügyi vészhelyzetet próbálta felhasználni arra, hogy a saját bénázását magyarázza.