Kétmilliárdos kárt okozott a könyvtárosbűnözés

2020.01.16. 15:02

Huszonöt év alatt több mint háromszáz értékes dokumentumot, térképet és könyvet lopott el Pittsburgh könyvtárából Greg Priore, akinek a ritka könyvek menedzsereként pont a rábízott könyvek óvása lett volna a feladata. Mondhatnánk, hogy havi egy-két lopással nem volt igazán nagy bűnöző, de a lopott tárgyak összértéke igen szép summát tett ki.

8 millió dollárt, több mint kétmilliárd forintot értek a könyvek

Társa a bűnben a könyvkereskedő John Schulman volt, aki számtalan könyvön túladott, és a vevők mit sem sejtettek azok eredetéről. A lopott könyvek közt volt egy 404 éves biblia, és Isaac Newton Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című művének első kiadása.

Isaac Newton Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című műve
Isaac Newton Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című műve
Fotó: Wikipedia

A kereskedő járhatott a legjobban, mert mint kiderült, Priore csupán 117 ezer dollár értékben kapott csekkeket, feltéve, hogy a nyomozóknak sikerült felderíteni minden pénzmozgást. A páros egyébként a biztosító rutinvizsgálatán bukott meg 2017 áprilisában, és 2018-ban kezdődött el a nyomozás, amelyben a hatóságok csupán az ellopott művek töredékét találták meg, összesen 1,2 millió dollár értékben.

(Smithsonian)  • Hírek
  • Lakáshitel