Tavaly karácsonykor szomorú ajándékot kapott a magyar videojátékos közösség: a két utolsó hazai nyomtatott gémer magazin szinte egyszerre jelentette be a megszűnését. “Ezek még léteznek? Ki olvas még papíron videojátékokról?” - volt a cinikus reakció sokaktól, de ezt hamar elnyomta a nosztalgiázás az internet előtti régi szép időkről, amikor persze a videojátékok is sokkal jobbak voltak. Akárhogy is,

A magyar videojátékos történelem egy korszaka most végképp lezárult.

A Gamestar 20, a Guru 27 éven keresztül adott havi olvasnivalót a gémereknek, egymás legnagyobb konkurenciái voltak, és valahol stílusos, hogy együtt is szűntek meg.

A TNT podcast mai adásába a két lap utóbbi évtizedének legmeghatározóbb figuráit hívtuk meg: a Gamestar részéről Virágh Márton, aki sokáig főszerkesztő volt, majd a lap kiadójának első embere, a Guru oldaláról pedig a magazint 2011 óta kiadó cég vezetője és tulajdonosa, Lengyel Zoltán volt a vendégünk.

Az adásban rengeteg kulisszatitok hangzik el a nyomtatott sajtó működéséről, és azon belül is a videojátékos magazinok specialitásairól, eddig hétpecséts titokként kezelt árak, trükkök és hasonló ínyencségek. Kiderül többek között, hogy:

  • Hogy lehet több tízezer példányban megvenni egy játékot egy magazin mellékletére, mennyibe kerül ez, mi történik a másolásvédelemmel, és miért kell úton-útfélen hangoztatni, hogy ez INGYENES ajándék?
  • Miért irdatlan szívás úgy általában nyomtatott lapot kiadni, hogy működik a terjesztés, mi történik az el nem adott lapokkal?
  • Miért nem volt soha értelmezhető mennyiségű hirdetés ezekben a lapokban?
  • Miért nem mertek árat emelni, és lett-e volna ennek bármi értelme?
  • Hogy tudták youtuber gyerekek pár év alatt a semmiből indulva lenyomni népszerűségben a nagy múltú és ismert gémer magazinokat?
  • Hogyan zajlott a nyomtatott gémer magazinok hanyatlása más országokban, milyen trükkökkel éltek túl, akik túléltek?
  • Miért nem mentette meg a magyar videojátékos lapokat, amikor a kormány 2018-ban hirtelen elkezdett milliárdokat önteni az esport népszerűsítésébe?
  • Mik a tervek a nyomtatott magazinok utáni időkre, hogyan próbálják a Gamestar és a Guru online verziói visszahódítani a gémereket?

Mi az a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Az Indexen a támogatóinknak hála egy csomó podcast indult az elmúlt évben, ezúton is köszönjük, hogy ezt lehetővé tették az olvasóink.  • Tippek
  • Csok