16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 1
Brazília 0

Az ausztrál bozóttüzek miatt emelkedett sokat a légkör szén-dioxid-szintje

2020.01.24. 10:14

A légköri szén-dioxid-szint növekedésének két százalékáért felelősek az ausztrál bozóttüzek- írja a Guardian, ez a növekedési arány a kutatók szerint kiugróan magas. 

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy májusra 417 ppm (részecske/ millió részecske) arányt is elérheti a légkör széndioxid tartalma, a várakozások szerint idén átlagosan 412 ppm szén-dioxid-aránnyal számolnak, ami több mint 6 százalékkal több mint a 2019-es arány. 

A tudomány ma úgy számol, hogy 450 ppm-nél magasabb szén-dioxid-aránynál a Föld átlaghőmérséklete 2 fokkal haladhatja meg az ipari forradalom előtti szintet. Ez az, amit mindenki szeretne elkerülni, ugyanis ez már visszafordíthatatlan következményekkel járna. 

Richerd Betts, az Exeteri Egyetem kutatója és a brit meteorológiai szolgálat munkatársa szerint az emberek által előidézett éghajlatváltozás és a helyi időjárási viszonyok együttesen járultak hozzá az ausztráliai bozóttüzekhez, amik most hozzájárulnak ahhoz, hogy tovább rontson az éghajlatváltozáson.  De lehet ennél is rosszabb, ugyanis a nagy hőség nem segít a szén-dioxidot megkötni képes növénytakaró fejlődésének, ami további felmelegedést, aszályt és újabb bozóttüzeket okozhat.   • Hírek
  • Hírek