A világon elsőként ültettek át mindenre jó őssejtből készült szívizomszövetet Japánban

2020.01.27. 14:33

A világon elsőként ültettek át bármilyen más sejtté, szövetté átalakulni képes, úgynevezett indukált pluripotens (iPS) őssejtekből nyert szívizomszövetet Japánban – írja az MTI. A transzplantációt hétfőn végezték el egy klinikai kutatás keretében, hogy megtudják, mennyire hatásos és biztonságos a kezelés egy súlyos szívelégtelenségben szenvedő páciensnél.

A kutatók reményei szerint az iPS-sejtek átültetése alternatívája lehet a szívátültetésnek, amely olykor az egyetlen lehetőség a súlyos szívelégtelenség kezelésére.

A közlemény szerint 10 olyan páciens részesül a kísérleti kezelésben, aki iszkémiás kardiomiopátiában szenved, egy olyan betegségben, amelyben a szív izmai érelzáródás miatt nem jutnak elegendő oxigénhez. A kísérletben a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében olyan iPS-sejteket használnak fel, amelyeket a Kiotói Egyetemen tárolnak.

A Szava Josiki vezette csapat már 2019 márciusában el akarta végezni a kísérleti kezeléseket, de a tervet el kellett halasztani, mert egy Oszaka térségét sújtó 2018 júniusi földrengésben megrongálódott az Oszakai Egyetemi Kórház, ahol az iPS őssejteket növesztették.

A tokiói Keio Egyetemen is tervezi egy kutatócsoport iPS-ből nyert szívizomszövetek transzplantációját egy másik szívbetegség, a dilatatív kardiomiopátia (kitugálos szívizom-elfajulás) kezelésére.  • Hírek
  • Csok