Albin
0 °C
10 °C

Éppen csak elkerüli egymást két műhold szerda este Pittsburgh felett

2020.01.29. 22:33

Két már nem működő műhold éppen csak elkerüli egymást szerda este az Egyesült Államok felett - írja az MTI.

A két műhold 53 ezer kilométer/órás sebességgel süvít el egymás mellett, nagy közelségben. A becslést készítő műholdfigyelő cég, a LeoLabs szerint mindössze 15-30 méter távolságban haladnak el egymás mellett helyi idő szerint 18 óra 39 perckor. 

Az egyik szonda az Infravörös Csillagászati Műhold (Infrared Astronomical Satellite - IRAS), amit 1983-ban indítottak útnak. Ez volt az első infravörös űrteleszkóp, amely kevesebb mint egy évig üzemelt.

Míg a másik a GGSE-4 (Gravity Gradient Stabilization Experiment), amit az amerikai légierő 1967-ben űrszondatervezési alapelvek tesztelésére lőtt fel.

Ha összeütköznének Pittsburgh felett, annyi űrszemét termelődne, amely világszerte veszélyt jelentene az űrhajókra és űrszondákra. 

Nem valószínű, hogy a két szonda összeütközik, de a nagyon kicsi, gyors objektumok mozgásának nagy távolságból történő precíz becslése nagy kihívás

- mondta Dan Ceperley, a LeoLabs vezérigazgatója.

Ceperley szerint ha összeütköznének, több ezer új törmelékdarab keringene évtizedeken át a Föld körül. Ezek az új törmelékfelhők veszélyt jelentenének bármely, az ütközés magasságában működő szondára és minden űrhajóra, amely célja felé tartva áthalad ezen repülési pályán.