Csongor
0 °C
9 °C

Amerikai kémműholdat követ egy orosz műhold

2020.02.01. 19:24

Amatőr műholdfigyelő vette észre januárban, hogy a Kozmosz 2542 nevű orosz szonda igen furcsán viselkedik. A tavaly novemberben felbocsátott eszköz ugyanabban az irányban tesz köröket a Föld körül, mint az Egyesült Államokhoz tartozó USA 245 nevű műhold, amely 2013 óta van odafent.

Ebben nem is lenne semmi szokatlan, ha az utóbbit nem a National Reconnaissance Office (NRO) működtetné, ami egy kémkedésre specializált amerikai katonai ügynökség. Igen nagy esély van rá, hogy az USA 245 tevékenységét szeretnék titokban tartani.

Eleinte nem is volt feltűnő az orosz műhold közelsége, mert csak körülbelül 10 naponta haladtak el egymás mellett. Múlt héten viszont bekapcsolt a Kozmosz 2542 fedélzeti hajtóműve, csökkentette a távolságot és szinkronizálta a pályáikat.

A két műhold távolsága most 150-300 kilométer között változik

A földfelszínen ez nem jelentene sokat, de a világűrben ezzel már szomszédoknak számítanak, és ha nem változik a pályájuk, akkor a Kozmosz hónapokon át egyenesen ráláthat az USA 245-re.

Az a legszebb az egészben, hogy amikor az oroszok felbocsátották a Kozmosz 2542-t, még be is jelentette a védelmi minisztériumuk, hogy ez a műhold más műholdak megfigyelésére alkalmas, erre a feladatra van felkészítve. De ezt mindenki úgy értette, hogy bizonyára a saját műholdjaikat szerenék jobban nyomon követni, nem az amerikaiakat.

Kissé bizonytalan, hogy mivé fajulhat ez a helyzet. Nyilvánvaló probléma, ha a két műhold egymásnak ütközik, de az USA védelmi tárcája már korábban is kongatta a vészharangot, hogy vegyi anyagokkal vagy lézerrel is rátámadhatnak a drága eszközeikre. Persze az USA sem egy ártatlan bárány, számos olyan műholddal rendelkezik, amelynek kimondott célja a többi ország által üzemeltetett műholdak ellenőrzése.

(The Verge)