Nem fertőzött koronavírussal a Vuhanban járt, Ferihegyen elkülönített férfi

2020.02.01. 15:26 Módosítva: 2020.02.01. 15:58

Nem fertőződött koronavírussal az a férfi, aki Kínából indulva érkezett Budapestre

 – mondta a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombat délután sajtótájékoztatón. Szlávik János közölte, hogy a fiatalember nem mutatja a betegség egyetlen tünetét sem, nem lázas, nem fullad, nem köhög. Megfigyelésre kórházban marad, de ezt nem a betegség gyanúja, hanem a kimerültség indokolja.

A főorvos tájékoztatása szerint a férfi a járvány gócpontjaként ismert közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban járt egyetemre. A várost január 23-án hagyta el, vasúton Hongkongba, majd repülőn Európába utazott, és átszállással érkezett Budapestre. Szombaton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren koronavírus-fertőzés gyanújával különítették el. A férfi az utazása során átesett testhőmérséklet-ellenőrzésen, de nem volt lázas, így továbbengedték - tette hozzá Szlávik János.

Korábban írtuk, hogy szombat délután a Liszt Ferenc repülőtéren elkülönítettek egy utast, akit koronavírus-fertőzés gyanújával vizsgálnak.  Forrásunk arról tájékoztatott minket, hogy a férfi nem kínai nemzetiségű volt, ugyanakkor állítása szerint nemrégiben járt Vuhanban, a koronavírus-járvány kiindulópontjában. Úgy tudjuk, az illető az Emirates légitársaság járatával érkezett a fővárosba.

A reptér honlapján elérhető menetrend szerint eddig ma egyetlen Emirates gép érkezett: 11:43-kor szállt le az EK111-es járat Dubajból.

A névtelenséget kérő forrás elmondta, hogy a reptéri egészségügyi szolgálatot ellátó AMS mentőszolgálat értesítette az Országos Mentőszolgálatot, akik életbe léptették az ilyen helyzetekre kidolgozott protokollt. Egy olvasónk azt is jelezte, hogy délután 2 óra körül látott a Ferihegyi gyorsforgalmi úton egy mentőautót befelé tartani, megkülönböztető jelzést használt, és a sofőr fehér izolációs ruhába volt öltözve.  • Hírek
  • Csok