Hitt az oltáselleneseknek, meghalt a gyereke

2020.02.08. 15:37

Nem váltotta ki gyermekének egy oltásellenes anya az influenza elleni gyógyszert, így a fiú kórházba került és meghalt – írja az NBC. A Facebook az oltásellenes csoportok egyik legnagyobb fellegvára, így a szkeptikus szülők ezekbe tömörülnek, hogy félreinformálják egymást. A négyéves coloradói fiú anyja többek között az Állítsuk Meg a Kötelező Beoltatást nevű csoportnak a tagja. A csoportban 178 ezer tag tárgyalja meg, hogyan kell hatékonyan küzdeni az influenza ellen, főleg gyógyszerek nélkül.

A legtöbb tag szerint a járványok csak álhírek, amiket a kormány terjeszt, és csoportosan fel szoktak keresni szülőket, akiknek meghalt a gyereke, és azt mondják nekik, hogy az oltás volt a hibás. A coloradói anya is itt kért tanácsot fia gyógyítására, és kihangsúlyozta, hogy a felírt gyógyszert, a Tamiflut nem váltotta ki. A Tamiflu az egyik legnépszerűbb influenza elleni készítmény az USA-ban, bár nem csak az oltásellenesek között akadnak olyanok, akik aggódnak a mellékhatások miatt. Korábban felmerült, hogy egy lány a gyógyszer hatására lett öngyilkos.

Az orvos még nem diagnosztizálta az influenzát a fiúnál, de mivel lázas volt, és még egy rohama is volt, valamint mivel a nő két másik gyereke influenzás volt, az orvos az egész családnak felírta a gyógyszert.

A nő posztja alatti hozzászólások (45 darab) egyike se ajánlotta, hogy forduljanak orvoshoz, és az anya írta is, hogy inkább természetes gyógymódokhoz fordul, amik közül egyik sem gyógyítja bizonyítottan az influenzát: borsmentaolaj, C-vitamin és levendula. Mivel egyik sem működött, a hozzászólók anyatejet, kakukkfüvet és bodzát ajánlottak, ami legalább annyira haszontalanok, mint amiket a nő magától próbált ki.

Négy nappal később a kisfiú a kórházban meghalt.

Az coloradói egészségügyi hivatal megerősítette, hogy az influenzába halt bele, valamint azt is, hogy semmi nyoma annak, hogy valaha kapott volna védőoltást. A nyilatkozatukban azt is megírták, hogy nem késő beadatni a védőoltást, még akkor sem, ha már kitört a járvány. Fél éves kor fölött mindenkinek ajánlják.

Az elmúlt évtizedek legdurvább kanyarójárványa miatt a Facebook azt ígérte, hogy csökkenteni fogja az oltásellenes csoportok elérését. Márciusban jelentették be, hogy a csoportok nem fognak megjelenni a kereséskor, valamint az ajánlott oldalaknál sem. Az oltásellenes csoportok nem reklámozhatnak, és nem indíthatnak gyűjtést az oldalon. Betiltani azonban még nem fogják az oldalakat, mert nem akarják megmondani, mi igaz, mi nem.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport