Vazul
11 °C
25 °C

A Természettudományi Múzeumnak mégsem kell ideiglenes helyre költöznie

2020.02.12. 09:13 Módosítva: 2020.02.12. 11:41

Az Index több forrásból is úgy értesült, hogy változás történt a kormány terveiben a Magyar Természettudományi Múzeum elköltözésével kapcsolatban. Az ügyre rálátó informátoraink arról tájékoztattak bennünket, hogy Bernert Zsolt főigazgató levelet írt az alkalmazottaknak, amelyben azt tudatta velük, hogy a múzeum elköltözésének ügyében személyesen egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A miniszterelnök arról tájékoztatta a főigazgatót, hogy nem kell a múzeumnak ideiglenes helyre költöznie. Ugyanakkor maga a költözés továbbra is napirenden van. Viszont a legújabb tájékoztatóból hiányzott az eddig költözési célpontnak kiszemelt Debrecen megnevezése, ami vagy jelent valamit, vagy nem. Mindenesetre a dolgozók egy része emiatt

reménykedni kezdett abban, hogy ha költözni is kell, a célpont nem Debrecen lesz.

Ha valóban elvetették, hogy a múzeum minden ingóságát ki kell pakolni egy ideiglenes tárolási helyre (praktikusan egy raktárba), akkor még esélytelenebbnek tűnik, hogy az idén december 31-re kijelölt kiköltözési határidő reálisan megvalósítható. Arról nincs információnk, hogy Debrecenben, vagy bármely más helyen történt-e előrelépés a múzeum gyűjteményét, illetve az egyéb berendezéseket befogadni képes épület kialakítása ügyében.

Mint korábban az Index elsőként megírta, a kormány végleges döntést hozott a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. Forrásaink arról számoltak be, hogy a kérdésről úgynevezett 2-es típusú (vagyis 2000-es sorszámú) határozatot hozott a kormány. Az ilyet nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben, így nem kap nagyobb nyilvánosságot.

Azóta kiderült, hogy bár a múzeum előző vezetésének több terve is volt az MTM elköltöztetésével kapcsolatban, a kormány gyakorlatilag levegőnek nézte őket. A teljes muzeológus és természettudósi szakma szerint súlyos károkat okozna a múzeum Debrecenbe költözése, ami ellen a Magyar Tudományos Akadémia és Karácsony Gergely főpolgármester is tiltakozott.

Viszont a legújabb információk értelmében egy lépésben kellene átszállítani a teljes múzeumot, holott a célpont talán még nem is létezik. Az új fejleményekről, a miniszterelnök és a főigazgató közötti állítólagos találkozóról, az ideiglenes telephely tervének elvetéséről, illetve az egész terv realitásáról megkérdeztük a Magyar Természettudományi Múzeum, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályait. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseinkre. Amint érkezik, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS:

Kollégánknak, Tenczer Gábornak nyilatkozta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, hogy

a Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett.

Nem költözik átmeneti helyre, és szabadon látogatható marad. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor fog költözni. Legfeljebb évek múlva, és akkor a költözés után azonnal nyit.‬