Gyula
8 °C
21 °C

Kiborg sáskák szagolják ki a robbanószert

2020.02.17. 13:58 Módosítva: 2020.02.17. 16:41

Ha a Tökéletes katonának és a Csillagközi inváziónak lett volna crossovere, akkor abban szerepelhettek volna azok a félig robotizált sáskák, amelyeket a Saint Louis-i Washington Egyetemen alkotta meg, méghozzá bombakeresésre.

Az amerikai sáskának elképesztően érzékeny a csápjain lévő orra (na jó, kémiai receptorai). Mindkét csápon nagyjából 50 ezért szagérzékelő idegsejt foglal helyet, amelyek, ha hozzájuk kötődik egy szagmolekula, ingerületet küldenek az idegrendszer központjaként funkcionáló dúcok némelyikébe.

Sáska, beépített adóegységgel
Sáska, beépített adóegységgel
Fotó: Washington University

A sáskák csápjainak beidegzését ellátó dúcaiba elektródákat szúrtak, és figyelték, hogy milyen idegi aktivációt okoznak bennük a csápokra permetezett különféle robbanószerszagok. A kipróbált szagok között volt a TNT, illetve annak előanyaga is, kontrollként pedig különböző egyéb anyagokat vagy csak levegőt használtak.

A kimért aktiváció alapján képesek voltak elkülöníteni a különféle vegyületek agyi hatását egymástól. Ezután apró transzmittereket szereltek a sáskák hátára, amelyek képesek voltak az elektródok által érzékelt elektromos szignálokat valós időben vezeték nélkül továbbítani egy számítógépbe. 

A kísérleti rovarok agya hét órán keresztül működött robbanószer-detektorként az elektródák beültetése után, majd végül kimerültek és elpusztultak. A sáskákra szerelt eszköz súlya alatt a rovarok nem tudtak mozogni, így a kutatóknak kellett betenni őket oda, ahol szimatolniuk kellett. Ezt úgy oldották meg, hogy egy kis távirányítású autóra helyezték őket, és azt küldték be a teszthelyiségbe.

A sáskák képesek voltak kimutatni, hogy pontosan hol a legnagyobb a robbanóanyag-koncentráció. A kutatást az amerikai haditengerészet finanszírozta, és azt remélik tőle, hogy egyszer élesben is bevethetik robbanóanyag-keresésre. Jelenleg egy sáskával 60 százalékos sikerességet értek el a robbanószer azonosításában. Ha hét rovar értékeit vetették össze, akkor ez a sikeresség felment 80 százalékra. Ugyanakkor azt még nem vizsgálták, hogy ha sok eltérő illat is jelen van a környezetben, akkor az hogyan hat a sikerességre.

(New Scientist)