Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok, mint gondoltuk

2020.02.28. 16:20

Az eddig véltnél ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok, az ember megjelenése előtti korokhoz képest pedig ezerszer gyorsabban tűnnek el norvég kutatók szerint – írja az MTI.

Folmer Bokma, az Oslói Egyetem kutatója és munkatársai arra jutottak, hogy a fajok manapság csak 3000 évig léteznek kihalásuk előtt, tehát jelentősen rövidebb ideig, mint azt korábban számították. Ez alátámasztja számos kutató elméletét, amely szerint

a Föld egy hatodik tömeges kihalási hullám előtt áll, amelyet az emberi tevékenység jelentősen felgyorsít.

Jelenleg 11 ezer madárfaj él a Földön, miközben az elmúlt 500 év során 187 faj halt ki, és sok további fajnak csökkent az állománya. Számításaik során az oslói kutatók figyelembe vették, hogy egy faj kihalása egy hosszú folyamatnak csak az utolsó lépése. Elemezték a veszélyeztetett fajok vörös listáját. Megvizsgálták, hogyan változott több mint 11 ezer madárfaj besorolása 1988 és 2016 között. Felsőbb – azaz rosszabb – kategóriába került 361 faj, populációjuk csökkent, veszélyeztetettségük szintje növekedett, még ha nem is haltak ki.

Nem a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a globális faji sokszínűségre, hanem a természetes élőhelyek tönkretétele az emberi tevékenység révén – mondta Bokma. Kiemelte ugyanakkor a kutatás pozitív üzenetét: a fajvédelmi projekteknek jelentős hatásuk van. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a fajok kihalási aránya 40 százalékkal csökkent. A fajvédelemmel nem szabad addig várni, míg egy faj már szinte teljesen eltűnt – hangsúlyozták a kutatók, akiknek a tanulmánya a Biology Letters szaklapban jelent meg.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.