Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Ez történt koronavírus-ügyben, amíg ön aludt

2020-02-28T054152Z 997176089 RC2H9F9NJ06T RTRMADP 3 GLOBAL-MARKE
2020.02.29. 08:27

A koronavírus napi 24 órában foglalkoztatja az egész világot, minden időzónában. Az MTI híreiből szemezgetünk, hogy milyen fontosabb történések, bejelentések voltak a világ távolabbi tájain, míg nálunk éjszaka volt:

  • Ismét emelkedett a bizonyítottan fertőzöttek napi száma Kínában. Míg csütörtökön 318 új esetet jelentettek, addig pénteken 427-et - adta hírül a kínai egészségügyi hatóság. Csütörtökön még javulni tűnt a helyzet, mivel szerdához képest több mint százzal csökkent az újabb, bizonyítottan a koronavírustól fertőzöttek száma, ám pénteken nagyjából ugyanennyivel nőtt. Ezzel a megerősített esetek száma 79 ezer 251-re emelkedett. A betegségben pénteken 47 beteg hunyt el, a halottak száma a szárazföldi Kínában 2835-re emelkedett. Az újabb 47 halott közül 37-tel Vuhanban végzett a járvány.
  • Történelmi mélypontra zuhant a kínai feldolgozóipar teljesítménye, miután az ország a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében szigorú korlátozásokat léptetett életbe. A pénteken közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, által számított beszerzésimenedzser-index 35,7 pontra csúszott vissza februárban az előző hónapban mért 50,0 pontos adathoz képest. Elemzők 46,0 pontra számítottak. Ezt megelőzően a legalacsonyabb adatot 2008 novemberében, a gazdasági világválság kezdetekor jelentették, amikor a kínai feldolgozóipari BMI 38,8 pont volt.
  • Dél-Koreában már több az új koronavírusos beteg, mint Kínában. A szombaton közzétett adatok alapján egy nap alatt 594 újabb betegről derült ki, hogy megfertőzte a vírus Dél-Koreában(míg Kínában, mint az az imént láttuk, 427-ről). A dél-koreai fertőzöttek száma 2931-re emelkedett, a betegségben elhunytaké pedig 13-ról 16-ra. Az ország a négyfokozatú skálán immár a legmagasabb szintűre, vörös színűre emelte a járványriadót.
  • Megszólalt Kim Dzsongun is. Súlyos következményei lesznek, ha a koronavírus-járvány eléri Észak-Koreát, szigorítani kell a megelőzésen, de "a gazdasági célokat a járvány elleni erőfeszítések ellenére is el kell érni" - ez volt a sztálinista diktatúra vezetőjének fő üzenete az ország hírügynökségének jelentése szerint. Kim a párt politikai bizottságának ülésén azt mondta, le kell zárni minden csatornát égen és földön, melyen bekerülhet a kórokozó az országba. Észak-Koreából egyébként még nem jelentettek egyetlen megbetegedést sem. Az ország lezárt csaknem minden határátkelőt, nem fogad turistákat és több tízezer egészségügyi dolgozót mozgósított a lakosság megfigyelésére.Egy esetleges járvány Észak-Koreát igen súlyosan érinthetné, mivel nagyon gyenge lábakon áll az egészségügyi ellátórendszere.
  • Donald Trump amerikai elnök lemondta vendéglátói találkozóját az ASEAN-tagállamok vezetőivel a koronavírus-járvány miatt. A találkozó március 14-én lett volna Las Vegasban, tíz délkelet-ázsiai ország képviselőivel. Trump azután hívta vendégségbe őket, mert nem ment el tavaly novemberben csúcsértekezletükre.
  • Amerikai sajtóhírek szerint Kaliforniában megfelelő orvosi kiképzés nélküli és az óvintézkedéseket figyelmen kívül hagyó egészségügyi szakemberek vizsgálták öt napon át a koronavírus-gyanús eseteket. Több lap arról számolt be, hogy a speciális képzésben nem részesült egészségügyieken semmiféle védőfelszerelés nem volt, így feltételezhető, hogy a vesztegzár alá helyezett amerikaiaktól ők vitték tovább, a fertőzést.
  • Kaliforniában péntek este bejelentették, hogy újabb olyan beteget diagnosztizáltak, aki egyáltalán nem járt külföldön, az Egyesült Államokon belül sem utazgatott, és más koronavírussal diagnosztizált pácienssel sem érintkezett. Az illető egy idősebb asszony, aki Kalifornia Santa Clara megyéjében él. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) péntek esti közleménye szerint az Egyesült Államokban 63 páciensnél állapították meg a fertőzést, köztük van az a 43 ember is, akit a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess üdülőhajóról szállított haza charterjárattal az amerikai kormány.

(Borítókép: Testhőmérsékletet ellenőriznek a Sanghaji Értéktőzsde épületében 2020. február 28-án. Fotó: REUTERS / Aly Song)