10-ből 9 embernek vannak előítéletei a nőkkel szemben

2020.03.05. 19:43

Az ENSZ új kutatása arra volt kíváncsi, hogy a nemi egyenlőség mennyire jelenik meg a társadalomban.  75 ország adatait gyűjtötték össze, az eredmények a világ lakosságának 80 százalékát fedik le. Kifejezetten a nőkkel kapcsolatos előítéletekre konfentrált a kutatást, azt nem tudni, hogy fordított esetben milyen arányok jöttek volna ki. 

A Fejlesztési Program tanulmányának eredménye szerint a férfiak 91 százaléka, a nőknek pedig 86 százalékában él valamilyen előítélet a nőkkel szemben a politika, gazdaság, oktatás, erőszak témakörében. A tamulmány alapján az emberek fele szerint a férfiak jobb politikai vezetők, több mint 40 százalék mondja azt, hogy az üzleti életben is jobb vezetők.

A nők és férfiak majdnem harmada szerint elfogadható, ha egy férfi megveri a feleségét. 

A tanulmányokat felügyelő Pedro Conceição azt mondta, hogy a számok sokkolóak, és bár eddig is sejtette mindenki, hogy egy férfiak által dominált világban élünk, ezek az eredmények a szakembereket is meglepték. 

A kutatás egyértelműen megmutatja, hogy az egész világban jelen vannak a nők szerepével kapcsolatos elvárások és előítéletek. 

Még egyes országokban javul a helyzet, és az előítélet csökken, vannak olyan országok, ahol romlik, vagyis szépen lassan visszatérnek olyan elvárások és előítéletek, amik korábban úgy tűnt, hogy már nem annyira népszerűek. Az ENSZ szerint fontos, hogy a kormányok tegyenek azért, hogy csökkenjen az előítélet, és legyen esély arra, hogy kialakuljon a nemek közötti egyenlőség.   A cél az lenne, hogy 2030-ra a nők és a lányok ne szenvedjenek az előítéletek miatt, és egyenlő eséllyel induljanak például a munkaerőpiacon vagy a politikában mint a férfiak,

de a szakemberek sem bíznak abban, hogy ezt sikerült elérni.   • Hírek
  • Személyi kölcsön