A férfiakra nézve halálosabb a koronavírus, mint a nőkre

2020.03.06. 09:43

A koronavírus halálosabb a férfiak, mint a nők esetében,

írja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentésében szereplő számok alapján a The Telegraph.

A WHO és kínai tudósok által nyilvánosságra hozott adatok alapján a fertőzésgyanús esetekre nézve a nők esetében 1,7%, a férfiak esetében viszont 2,8% a halálozási arány, a fertőzést biztosan elkapóknál viszont már 4,7% a férfiak és 2,8% a nők esetében a halálozási mutató, még úgy is, hogy a fertőzések számát nézve nagyjából egyenlő a megbetegedő nők és férfiak száma.

Több szakértő szerint a nemek közti eltérést az okozhatja, hogy a férfiak között magasabb a dohányzók és a rendszeres, krónikus alkoholfogyasztók száma, míg mások szerint a férfiaknál fennálló több egészségügyi probléma (szívbetegségek, cukorbetegség), miatt veszélyesebb rájuk nézve a koronavírus, miközben a nők immunrendszere erősebb. Ezt erősíti meg a Worldometer adatbázisa is, ami szerint a halálozási arány jelentősen megugrik, amennyiben a betegnek egyéb egészségügyi problémája is van.

A Telegraph több példát is említ: a globális, nagyjából 2-3%-os halálozási arány

  • 10,5%-ra ugrik szív- és érrendszeri betegség,
  • 7,3%-ra cukorbetegség,
  • 6,3%-ra krónikus légzőszervi betegség,
  • 6%-ra magas vérnyomás
  • és 5,6%-ra rákos betegek esetében.

A cikk azt is hozzáteszi, hogy a 80 év fölöttiek esetében majdnem 15% a halálozási arány, a 70-79 év közöttieknél ez a szám 8%, a 60-69 éveseknél pedig 3,6%.

A legkevésbé a fiatalok veszélyeztetettek, 10 év alattiak között még nem halt meg senki a fertőzésben, a 10-40 éves korosztály tagjai között pedig 0,2%-os a halálozási arány, áll a cikkben.

Magyar idő szerint péntek reggeli adatok alapján világszerte 98 442-en kapták el a koronavírust, közülük 3387-en haltak meg, és 55 661-en már meggyógyultak. Magyarországon jelenleg négy koronavírusos esetről tudni, mind a négyen karanténban vannak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla