Tényleg rendelhető gyilkosság és kínzás az internetről?

2020.03.08. 07:20
Régóta megoldható már az online névtelenségünk megőrzése, és ez alapján mindig is sejthető volt, hogy az interneten megjelennek a bűnözők. Ahhoz viszont már a felhasználók tartózkodási helyét és személyazonosságát tökéletesen álcázó sötét web kellett, hogy a gyilkosság is felkerüljön a webshopok kínálatába.

Az Azerbajdzsáni Sasok ötezer dollárt kérnek, míg a Mészárosok Szövetsége ötvenezerért vállalja az ölést, de ebben már kínzás is van. A fegyveres gyilkosság ehhez képest diszkont áron kapható. Az árlista kifinomult és változatos, a 40 ezer dolláros mérgezéshez plusz kétezerért fájdalommentesség is kérhető.

Korábbi kutatások azt támasztják alá, hogy ezek az árak stimmelnek, offline is ennyit kérnek ezekért az ilyesmire szakosodott bűnszervezetek - írja a New York Times.   

Csak arra ne számítson senki, hogy tényleg elvégzik az online rendelt munkát.

A hatóságok és a kutatók, akik jó ideje figyelik ezeket az oldalakat, mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy minden hirdetés átverés, egyetlen tényleges haláleset sem köthető bérgyilkosságot hirdető oldalon leadott rendeléshez.

Sokan kerülnek ilyen ügyek miatt börtönbe, de nem ők végrehajtók, hanem a megrendelők, akiket, miután fizettek, és elfogott a rendőrség. Egy angliai hekker például sikeresen feltört egy bérgyilkosokat hirdető oldalt, és a hatóság tárt karokkal fogadta tőle a vevők listáját.

Aki elszánta magát, hogy egy másik embernek ténylegesen a halálát akarja, az könnyen elhiszi a sötét webről, ahol droggal és fegyverekkel is kereskednek, hogy ugyanott verőemberek és bérgyilkosok is várják a kuncsaftokat. Abba bele sem gondolnak, hogy a bűnözők sokkal inkább hajlamosak a csalásra, mégis csak kevésbé kockázatos pénzt kicsalni egy mindenre elszánt és naív netezőtől, mint elvégezni egy gyilkosságot.

Különben is, mit tehet a megrendelő, miután elbukott pár millió forintnyi összeget? Nem fogja feljelenteni a kamu bérgyilkost a rendőrségen.

Képernyőfelvétel egy darkweb oldalról
Képernyőfelvétel egy darkweb oldalról

A bérgyilkosság visszalő

Az egyik oldal üzemeltetője, amely magát Besa Mafiának nevezte, nagyon szeretett volna olyan videót készíttetni, amivel bizonyíthatná a valódiságát, de anélkül, hogy bárkit tényleg megölnének a videó készítése közben - ezt is kiderítette a portált feltörő Chris Montero, aki a szabadidejében vadászik az állítólagos fejvadászokra. A videókon kívül gyilkosságokról szóló újságcikkeket is összegyűjtenek ezek az oldalak, azt állítva, hogy az esetek hozzájuk köthetők, ám erre nincs semmilyen bizonyíték.

Ha jobban belegondolunk, nem túl logikus külön weboldalakon árulni gyilkosságot, hiszen sejthető, hogy a hatóságok is oda fognak csődülni. Ez a hiszékeny embereknek szól, akikről néha az is bebizonyosodik, hogy tényleg képesek lennének gyilkosságért fizetni. Sőt: egy amerikai például saját kezűleg ölte meg a feleségét, miután a hatezer dollárért megrendelt bérgyilkos nem bukkant fel.

Más kiszemelt áldozatok szerencsésebbek voltak. Az Egyesült Államokban egy nővérre 12 év börtön vár - 12 ezer dollárt fizetett Bitcoinban az általa remélt kivégzőosztagnak, akiktől a szerelme feleségének megölését rendelte meg. Egy szingapúri vállalatvezető pedig 5 évet tölthet a rács mögött, miután autóbalesetnek álcázott gyilkosságban tetette volna el láb alól egy volt szeretőjének a fiúját.

Habár tudnak már egy olyan gyilkosságról, amit tényleg a sötét weben rendeltek meg, ezt nem egy erre szakosodott külön oldalon intézték, hanem olyan általános fórumon, ahol általában droggal és lopott bankkártyákkal kereskednek. Ez persze nem is egy átlagos szerelemféltési ügy volt, hanem kőkemény alvilági leszámolás, amelyben egy drogcsempész bérelt fel két tinédzsert egy orosz rendőrnyomozó megölésére.

(New York Times)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport