Rudolf
2 °C
13 °C

Hirdetésblokkoló és VPN appok kémkedtek a felhasználók után

2020.03.10. 08:44

Elvileg arra jók a hirdetésblokkolók, hogy a webes cégek nyomkövetése nélkül tudjunk internetezni, a virtuális magánhálózatot kialakító (VPN) appok pedig egy titkosított csatornával garantálják a netezők védelmét - kivéve akkor, ha a megoldás fejlesztője visszaél a helyzettel. Ilyesmi történt a Sensor Tower nevű elemzőcég esetében, amely összesen 20 különféle applikációival gyűjtött adatokat a saját felhasználóiról.

Mint kiderült a BuzzFeed nyomozásából, a Sensor Tower arra vette rá az appok használóit, hogy gyökérszintű tanúsítványt telepítsenek a készülékeikre egy külső weboldalról, és ezzel sikerült megkerülnie az Apple App Store valamint a Google Play Áruház szigorú biztonsági előírásait.

Ezek az appok egyáltalán nem közölték, hogy kapcsolatban vannak a Sensor Tower nevű céggel, sem azt, hogy adatokat bocsátanak a vállalat rendelkezésére.

35 millió felhasználó dőlt be nekik

A legtöbb appot eltávolították a mobilos appboltokból a feltételek megsértése miatt, és nyomozást indítottak az ügyben.

A Sensor Tower mobilos területért felelős vezetője, Randy Nelson azt nyilatkozta a BuzzFeednek, hogy a felsorolt appok közül többet eltávolítottak vagy leállítottak, és egyik app segítségével sem gyűjtöttek kényes információkat, jelszavakat és felhasználóneveket.

Sajnos az anonimizált adatokról sok esetben kiderül, hogy mégiscsak alkalmasak a felhasználó pontos azonosítására, ami komolyabb problémákat okozhat, amikor az adatok illetéktelen kezekbe kerülnek.

(BuzzFeed)