Zsolt
6 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Az anyatej megvédheti a vérmérgezéstől az újszülötteket

2020.03.18. 13:30

Az anyatejben is megtalálható fehérje, az epidermális növekedési faktor (EGF) alapvetően a sejtnek növekedéséért és differenciálódásáért felel, egy friss kutatás alapján azonban az újszülötteknél a a véráram megfertőződését is képes megakadályozni azzal, hogy aktiválja a bélsejtek receptorait, ezzel megakadályozva a veszélyes bélbaktériumok bejutását a véráramba – írja az MTI.

A St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem és a Mayo Klinika kutatói újszülött egereken végeztek kísérleteket, egészen pontosan Escherichia coli baktériummal fertőzték meg őket, amelyet egy, a vérmérgezés korai szakaszában járó egér véréből nyertek. A kisegereket aztán vagy saját anyjuk szoptatta vagy egy másik nőstény, amely korábban ellett, ezért az anyatejében már alacsonyabb volt az EGF szintje. A kutatás során kiderült, hogy a szepszis csak azoknál a kisegereknél alakult ki, amelyeket a már hosszabb ideje szoptató, vagyis alacsonyabb EGF-szinttel rendelkező tejű nőstények tápláltak.

Amikor egy csecsemőt más anya által biztosított anyatejjel táplálnak, előfordulhat, hogy abban nem megfelelő az EGF-szint, mivel általában a már hosszabb ideje szoptató nők adnak tejet. Az újszülötteknek szánt anyatejben esetleg meg lehetne növelni a epidermális növekedési faktor mennyiségét, hogy pótolják a hiányt. Az antibiotikumokkal ellentétben, amelyek megölik a baktériumokat, az anyatej, amely nagyobb mennyiségű EGF-et tartalmaz, nem pusztítja el a káros vagy hasznos baktériumokat a gyomorban, csak megakadályozza, hogy bekerüljenek a véráramba

– mondta Kathryn A. Knoop, a tanulmány első szerzője, aki szerint az eredmény nemcsak arra utal, hogy szükség van az anyatejes táplálásra, amikor csak lehetséges, hanem arra is, hogy az újszülötteknek magasabb EGF-koncentrációjú anyatejre van szükségük.

A Washingtoni Egyetemen dolgozó Phillip I. Tarr gyermekgyógyász, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány társkutatója szerint miközben nem szokványos stratégiáról van szó egy fertőzés kezelésében, a közeljövőben hasznos lehet a módszer a halállal fenyegető fertőzések elkerülésére. A korai szepszis a születést követő 72 órától 60 napig léphet fel, és az újszülöttkori halálozások 26 százalékáért felelős. A koraszülöttek 10 százalékánál fordul elő korai szepszis, aminek következtében 30-50 százalékuk hal meg.