Ferenc
11 °C
30 °C

Apa lehet a világ egyetlen barna óriáspandája

2020.03.24. 20:05 Módosítva: 2020.03.24. 23:39

Először párosodott természetes módon a világ egyetlen barna óriáspandája, Csi Cej (Hetedik fiú), írja az MTI a kínai Csinling pandakutató központ közlése nyomán.

11 éves (ez emberi korra átszámítva fiatal felnőttnek felel meg), hím óriáspanda március 18-án párosodott az An An nevű nősténnyel. Csi Cej ennek ellenére még nem biztos, hogy apa lesz, a sikeres párosodás ugyanis nem jelent automatikusan vemhességet.

A központ állatorvosa elmondta: a gondozók általában egészen addig nem tudják biztosan, várandós-e egy panda, ameddig meg nem születnek a bocsok. A pandák jellemzően több mint egy partnerrel párosodnak. Csi Cej választottja, az An An nevű nőstény pedig március 17-én a pandakutató központ egy másik hímjével is párosodott.

Csi Cejnek ennek ellenére nincsenek rossz esélyei az apaságra, az állatorvos szerint ugyanis a természetes úton történő nemzés esetében nagyobb a valószínűsége a vemhességnek, mint a mesterséges megtermékenyítéskor. Egy korábbi, sikertelen próbálkozását már 2018-ban kamerára vették:

Az elmúlt évben a kínai  pandakutató  központ kutatói kiegészítő tápanyagokkal kezdték ellátni és erősítő tréningekkel fejleszteni a hímeket, valamint ellenőrizni a nőstények hormonszintjét.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!