A teljes tüdőt letámadja a koronavírus

2020.03.30. 09:36

Napról-napra egyre többet tudunk arról, hogyan terjed az új típusú coronavírus (SARS-CoV-2), hogyan betegíti meg az embereket, miképp alakul ki a súlyos esetekben nehezen legyűrhető, fertőző légúti és légzőszervi betegség (COVID-19), de mostanáig igazán nem volt képünk arról, hogy pontosan mit is művel a tüdővel. A washingtoni George Washington Egyetem (GWU) kórháza kiadott egy videót, amiből kiderül, hogy miért is nagyon veszélyes az a fajta tüdőgyulladás, amit ez a vírus okoz.

A virtuális valóságban (VR) is bejárható videó egy COVID-19 beteg tüdejéről készült komputertomográfos (CT) felvételsorozat adatai alapján készült. Keith Mortman, a GWU vezető mellkassebésze a Surgical Theater nevű orvosi képalkotásra szakosodott VR-szoftver fejlesztőivel közösen készítette el a döbbenetes CT-VR videót, ami kívül-belül megmutatja a vírus okozta rombolást.

A felvételeken kék színnel láthatók az ép tüdőszövetek és sárgával a gyulladásos részek. Jól látható, hogy a vírus szinte a tüdő teljes egészét megtámadja, a szervezet védekezőreakcióját pedig a tüdőlebenyek legmélyéig is kiterjedő gyulladásos zónák jelzik. A videót látva érthetővé válik, hogy miért válik végletesen nehézzé a légzés az akut tüdőgyulladásos esetekben, annyira, hogy a páciensek már nem tudnak önállóan levegőt venni, lélegeztetésre szorulnak.

"A károsodás nem korlátozódik a tüdő bizonyos részeire, mindkét oldalra szétterjed" – mondta Keith Mortman. "Különösen aggasztó az a felismerés, hogy a COVID-19 betegségből felépülő páciensek nagy mértékű, maradandó tüdőkárosodást szenvedhetnek, ha a gyulladás nem hagy alább időben." Ez pedig azt jelentheti, hogy a tüdőlebenyek hegesedése miatt egyes esetekben hosszú távon is állandósulhat a légszomj, a légzési nehézség.

Keith Mortman abban bízik, hogy a közreadott videó kellőképp sokkolja az embereket, és felhívja a figyelmet a járványügyi szabályok, korlátozások betartásának fontosságára. (VentureBeat)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Vennék
  • Bankszámla