Csongor
0 °C
9 °C

Az óceánvíz melegedése miatt egyre több bálnát ütnek el hajók

2020.03.30. 20:23 Módosítva: 2020.03.30. 22:46

Az óceánvíz melegedése miatt bizonyos bálnafajok egyre gyakrabban ráúsznak a hajózási útvonalakra táplálékkeresés közben, ami jelentősen növeli a halálos kimenetelű összeütközések kockázatát – írja az MTI.

A kutatók szerint az Egyesült Államok keleti partvonala mentén a ritka északi simabálnák, míg a nyugati oldalon a kék bálnák esetében növekszik a szerencsétlen találkozások száma. Kalifornia partjainál 2018-ban az előző évekhez képest megháromszorozódott az esetek száma, ami legkevesebb tíz incidenst jelent.

A szakemberek és a természetvédők szerint amikor egy bálna elpusztul egy ütközésben, a tetem gyakran lesüllyed a tengerfenékre, és nem sodródik ki a partra.

Ez azt jelenti, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma sokkal magasabb a regisztrált eseteknél. Amellett, amikor halászhálóba gabalyodnak, a hajónak ütközés az egyik leggyakoribb halálok a nagytestű bálnák esetében.

Egy 9 éves simabálna holtteste fekszik a New Brunswick-i Miscou-sziget tengerpartján, miután 2019. június 7-én este egy partra vontatták.
Egy 9 éves simabálna holtteste fekszik a New Brunswick-i Miscou-sziget tengerpartján, miután 2019. június 7-én este egy partra vontatták.
Fotó: Getty Images

Természetvédők, tudósok és állatbarátok próbálják elérni a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnél, hogy lépjen fel a bálnák védelmében, ám a sikerhez a hajózási ipar egészével való együttműködésre van szükség.

Tavaly legkevesebb három északi simabálna pusztult el azután, hogy hajóval ütközött, ami egy alig 400 egyedet számláló populáció esetében veszélyesen magas arányt jelent.

Mindhárom incidens a Kanada partjainál lévő Szent Lőrinc-öbölben történt. A szakemberek szerint a tengeri emlősök egyre többször keresik fel a területet táplálkozás céljából, miután az új-angliai partoknál emelkedik a vízhőmérséklet.

A kutatók szerint a globális felmelegedés hatására megváltozó óceáni környezet miatt az északi simabálna és néhány másik faj is egyre gyakrabban elhagyja a hajóforgalomtól távol eső védett övezeteket.

Amikor egy fő táplálékforrásuk odébbáll, akkor elkezdenek új zsákmányszerző helyek után kutatni

– magyarázta Nick Record, a Maine állambeli East Boothbayben működő Bigelow Óceántudományi Laboratórium munkatársa.

A kutatók szerint az Egyesült Államok nyugati partvonala mentén a 2000-es években kezdett növekedni a halálos kimenetelű ütközések kockázata, ahogy a kékbálna-populáció elkezdett egyre északabbra húzódni az Északi-Csendes-óceánban.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!