1,4 millió e-könyvet tett szabadon kölcsönözhetővé az Internet Archive

2020.03.31. 14:42

Mivel a koronavírus-járvány miatt világszerte rengeteg közkönyvtár is bezárni kényszerült, az online könyvtárként is működő Internet Archive működtetői úgy döntöttek, hogy ideiglenesen megszüntetik a működésük alapját képező, példányszámhoz kötött korlátozást. A március 24-én bejelentett lépés célja, hogy a korábbiaknál jóval szélesebb körben válhassanak hozzáférhetővé az IA virtuális polcain csaknem tíz éve halmozódó digitális könyvek, magazinok, újságok és más nyomtatott kiadványok.

Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL).

989 kiadványt böngészhetünk, ha a vírus keresést lefuttatjuk
989 kiadványt böngészhetünk, ha a vírus keresést lefuttatjuk
Fotó: Open Library/National Emergency Library

Tehát mostanáig ha szerettünk volna egy olyan könyvet elolvasni, amiből mondjuk öt darab van az IA raktárában, és a digitális kópiának mind az öt felhasználói helye betelt, akkor várólistára került a kölcsönzési kérelmünk. Népszerű könyvek esetében az előjegyzési lista egész hosszú is lehetett, az Open Library tehát eléggé úgy működött, mint egy igazi fizikai könyvtár – ami, ha azt nézzük, hogy elvileg korlátlanul hozzáférhető digitális állományokról van szó, kissé ellentmondásos.

A szövevényes szerzői jogi, kiadói szabályok miatt létező kölcsönzési sorompót tehát ideiglenesen fölemeli az OL (avagy a NEL), azzal a fő céllal, hogy az otthonaikba kényszerült diákok ki tudják kölcsönözni tanulmányaikhoz szükséges könyveket. A vészhelyzeti könyvtárból így várólisták nélkül ki lehet kölcsönözni több mint 1,4 millió könyvet, mégpedig az Egyesült Államokra kihirdetett veszélyhelyzet jelenleg érvényes dátumáig, 2020. június 30-ig (ennek esetleges meghosszabbításával a NEL is tovább működik). Annak ellenére, hogy a NEL működése az USA vészhelyzetéhez igazodik, a kölcsönzés lehetősége nem korlátozódik az Egyesült Államokra: a világon bárhol, bárki hozzáférhet a gyűjteményhez.

Az egy héttel ezelőtti bejelentés óta számottevően meg is növekedett az OL regisztrált felhasználóinak száma, az első két nap csaknem húszezren iratkoztak be, és az OL adatai szerint napi 15-20 ezer könyvet kölcsönöznek ki, írja az Ars Technica.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Hírek