Paulina
21 °C
36 °C

Már nyolc törzse van az új koronavírusnak

Screen Shot 2020-03-31 at 12.07.40 PM.png
2020.03.31. 12:11

A vírusokhoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse és legalább ezer mutációja van világszerte, közölték amerikai szakemberek. "A jó hír azonban az, hogy ezek a mutációk nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál" – mondta Trevor Bedford, akinek Nextstrain.org nevű honlapja követi a vírus genomját azon minták alapján, amelyeket szerte a világból megküldtek nekik.

A kutatók azóta vizsgálják az új koronavírus genomjait, hogy az először terjedt át állatról emberre a közép-kínai Vuhan egyik vadállatpiacán múlt év őszén, az új mutációk számos információval szolgálnak a kutatóknak.

"A kérdésre, hogy genetikailag változik-e, a válasz egyértelmű igen" – mondta Marc Lipsitch, a Harvard Egyetem epidemiológusa. "A kérdés az, hogy van-e ezáltal bármilyen fontos változás a vírus fertőzőképességét illetően vagy más az ember számára fontos dolgot illetően" – tette hozzá. A kutatók szerint a megjelenő törzsek csak egy kicsit eltérőek, veszélyességüket illetően nincs változás.

A megfigyelt mutációs ráta – havonta két törzs megjelenése – teljesen normális a többi vírushoz hasonlóan. "Az influenzának és a náthának hasonló mutációs rátái lehetnek, sőt influenza esetében akár egy kicsit gyorsabb is lehet új mutáció megjelenése" – magyarázta Bedford. (MTI/dpa)

(Borítókép: a Nextstrain térképe az új koronavírus jelenleg ismert mutációinak elterjedtségéről)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!